Det var i juni at Greenpeace og Natur og Ungdom gikk sammen og saksøkte oljedepartementet for å ha gitt ulovlige tillatelser til tre oljeprosjekter. Oslo tingrett har gitt dem rett på alle punkt, melder VG torsdag.
Organisasjonene mener at staten brøt loven da de ga tillatelser til å utvinne prosjektene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Tingrettsdommen slår fast at alle tre tillatelsene til å bygge ut oljefunnene, er ugyldige.
Videre slår dommen fast at staten forbys å fatte andre vedtak som krever en gyldig tillatelse til utbygging og produksjon (PUD-tillatelse).
I tillegg dømmes staten til å erstatning og saksomkostninegr på nesten 3,3 millioner kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.
– Dette er en forventet og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til avisen.
Han regner nå med at staten følger opp det han betegner som en «usedvanlig god og grundig dom» fra tingretten.
Må vurdere konsekvenser av utslipp
Bakteppet er en dom fra Høyesterett i 2020, der de samme organisasjonene egentlig tapte saken mot staten. Men i den samme dommen fikk de en slags seier:
Høyesterett kom fram til at regjeringen må undersøke hvilke konsekvenser utslippene fra olje og gass vil få for klima, før de gir tillatelse til å utvinne et nytt funn.
Det har ikke regjeringen gjort, før de ga tillatelse til flere utbygginger. Det er konklusjonen fra Oslo tingrett, etter at organisasjonene gikk til sak basert på tre konkrete tillatelser.
Klimasøksmålet er ikke ferdig. Det skal behandles i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver VG.