Sier nei til palestinsk stat etter krigen

Avatar photo
Publisert 18. januar 2024 | 18:52

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han har gitt USA beskjed om at han er imot at det opprettes en palestinsk stat etter Gaza-krigen.

Under en pressekonferanse torsdag kveld lovet Netanyahu å fortsette offensiven i Gaza frem til Israel oppnår en «avgjørende seier over Hamas». Det skriver nyhetsbyrået AP.

Statsministeren avviste også ideen om palestinsk stat og sa at han hadde videreformidlet dette til USA.

– Israel behøver sikkerhetskontroll over alle områder vest for Jordan, sa Netanyahu under pressekonferansen, og fortsatte:

– Dette kolliderer med ideen om palestinsk suverenitet, men hva kan man gjøre.

Netanyahu har tidligere sagt at han ikke nødvendigvis er mot en tostatsløsning. Men partiet hans, Likud, har programfestet at de ikke støtter etablering av en palestinsk stat. Flere av partiene i Netanyahus regjeringskoalisjon er også motstandere av dette.

Israels president Isaac Herzog stilte seg kritisk til en to-statsløsning under det pågående møtet av World Economic Forum i Davos. Han påpeker blant annet at en slik løsning ikke nødvendigvis vil gi Israel trygghet.

Under torsdagens pressekonferanse gjorde Netanyahu det også klart at Israel ikke kommer til å rette seg etter et eventuelt midlertidig krav fra Den internasjonale domstolen (ICJ) om å stanse angrepene mot Gazastripen.

Domstolen tar stilling til Sør-Afrikas påstand om at befolkningen der er utsatt for et folkemord.

Netanyahu har varslet at Israels krigføring på Gazastripen vil fortsette i flere måneder. Det er uklart hvordan området skal styres når krigen er over.

mest lest