Norsk-pakistansk Høyre-politiker (18) mener omfanget av æreskultur er større enn noen aner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. februar 2024 | 15:33

Arina Aamir (18) er innvalgt fra Høyre som Oslo bystyres yngste. Siden hun ble valgt har hun reist rundt på et 50-talls skoler i Oslo og snakket med elever, lærere, skoleledere og minoritetsrådgivere.

Selv er hun født på Stovner, men har gått på Høybråten skole, som er en liten enklave på Oslo øst med et flertall etnisk norske elever.

Etter rundtturen går hun nå ut i Aftenposten og mener sosial kontroll «er et enda større problem enn det vi som utenforstående kunne tenkt oss».

Det dreier seg om barn som er blitt etterlatt i foreldrenes hjemland etter en ferie.

Og når det gjelder diskusjonen om hijab er frivillig eller ikke, er Aamir klar etter på ha snakket med minoritetsrådgivere. Det er sjelden av fri vilje.

– Jeg tror ikke veldig mange jenter plutselig står opp en dag og tenker at «jeg skal begynne å gå med hijab», uten at hun noen gang har sagt det til vennene sine, sier hun.

Hijab-bruken er knyttet til pubertet.

– Da har du på en måte blitt voksen, og da skal du begynne å dekke deg til. Æreskultur er noe vi fortsatt ser, sier hun.

Les også: Lurås på TikTok: «Dropp hijab, bli som oss»

Æreskulturen er en faktor som preger både jenter og gutter. Men det er forskjeller i hvordan det slår ut. Og det er et ekstra element av kontroll over jentene. For også brødre deltar i den.

– Guttene har mye mer frihet enn jentene. Men guttene har også en form for sosial kontroll, og den blir aldri snakket om, sier hun og forteller at gutter vokser opp med en kulturell opp forventning om at de skal «kontrollere sine søstre, mødre og i fremtiden sine koner.»

Guttene blander seg inn i hvordan søstre skal gå kledd. De aksepterer ikke at søstrene har kjæreste, mens det er helt greit hvis de selv har det. Og guttene blir lært opp til å bestemme hva kona kan gjøre.

Aamir mener dette ansvaret blir en byrde for mange gutter.

– Jeg tror dette kan føre til at noen tyr til den kriminelle veien. Man er vant til at man skal være en tøff person og ta vare på familiens ære. Den æresmentaliteten tar de også med seg i gjengene.

Aamir er av den oppfatning at veldig mange jenter med minoritetsbakgrunn i Oslo blir utsatt for sosial kontroll på et eller annet vis.

– Det trenger ikke være så mye, men for eksempel at du ikke får ha en guttevenn eller at du må lyve om noe til foreldrene dine, fordi det ikke er kulturelt akseptert, sier hun.

Arina Aamirs mor er født i Norge, mens faren Aamir J. Sheikh, er født i Pakistan og kom til Norge som barn.

Aamir Sheikh er også Høyre-politker og har vært involvert sammen med Kjell Magne Bondevik og Oslo-senteret i mottak av flere millioer kroner fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League (MWL).

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Dagbladet er nordmenns favorittavis

mest lest