Zelenskyj kjemper for mer støtte i München

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 18. februar 2024 | 16:00

Under den årlige konferansen i München ba Ukrainas president internasjonale ledere om våpen og økonomisk støtte, på grunn av nylige militære nederlag og usikkerheten om amerikansk bistand.

Å motta stående applaus er ikke dagligdags for Ukrainas leder Volodymyr Zelenskyj, men applausen han mottok på sikkerhetskonferansen i München lørdag, ga ham likevel et moralsk løft. 

Kampen Ukraina fører mot Russlands invasjon er det viktigste punktet på agendaen ved dette årets møte for politikere og politiske rådgivere. Interessen for dette temaet har vokst etter nylige tilbakeslag på krigsfronten og bekymringer for at allierte som USA kan vurdere å redusere sin støtte. 

I sin tale oppfordret Zelenskyj det internasjonale samfunnet til å stå sammen og bestemt mot Russlands aggressive krig, ellers risikerer han å se sitt eget land, Baltikum og Polen bli ødelagt. Han ba om leveranser av våpen og luftvernsystemer, spesielt de med lang rekkevidde. Dette skriver DW.

Den store belastningen Zelenskyj føler, ble enda tydeligere lørdag da det kom nyheter om at militæret måtte trekke seg tilbake fra byen Avdiivka i sørøst etter måneder med kraftige kamper. Denne tilbaketrekningen er det største tapet siden byen Bakhmut ble forlatt i våren 2023.

Under lørdagens paneldebatt, der blant annet USAs senator Pete Ricketts, en republikaner, og Estlands statsminister Kaja Kallas var med, ga NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sin støtte til Zelenskyjs sak. Han poengterte veldig tydelig risikoen ved å ikke få nødvendig hjelp fra USA. 

Mens Zelenskyj tydelig var takknemlig for hjelpen Ukraina allerede hadde mottatt, påpekte Friedrich Merz, lederen av det tyske konservative partiet Kristelig Demokratene, at det fortsatt er behov for mer støtte. «Det er viktig å fortsette å hjelpe Ukraina, kanskje lenger enn vi først trodde da konflikten startet,» sa han.

Nederlands statsminister, Mark Rutte, var også enig i Zelenskyjs kritikk om at hjelpen kom tregt. «Men jeg mener at Vesten de siste to årene faktisk har klart å øke sin støtte betydelig,» sa han til DW og nevnte leveranser som inkluderer haubitser, Leopard-stridsvogner og annet militært utstyr.

Man merket seg også at Zelenskyjs tale viste en stor endring i hva som var viktigst for ham siden Russlands fullskala invasjon. Der han før ønsket hjelp med en gang, legger han nå vekt på behovet for «langsiktig» støtte. 

Zelenskyj klarte likevel å få til to store fremskritt. På fredag signerte han en avtale om sikkerhet med Tysklands leder Olaf Scholz, som omfatter økonomisk hjelp, våpenleveranser og opplæring for soldatene. Berlin har lovet å gi 1,13 milliarder euro i ekstra støtte som en midlertidig løsning fram til Ukraina kanskje kan bli med i NATO etter krigen.

Det finnes ingen planer om direkte militær hjelp akkurat nå. Det er også usikkert om de vil sende Taurus kryssermissiler.

På konferansen lørdag uttalte Scholz at vi må alltid ha en troverdig evne til avskrekking og forsvar. 

Han poengterte også: «Vi ønsker ikke en konflikt mellom Russland og NATO.» Han fremhevet at alle som støtter Ukraina er enige om noe viktig fra krigens start: «Vi vil ikke sende våre egne tropper til Ukraina.» 

Som en del av avtalen har Kiev forpliktet seg til å gjennomføre reformer og bekjempe korrupsjon.

Scholz nevnte at Tyskland har forpliktet seg eller allerede bidratt med omkring 28 milliarder euro til Ukraina, hvilket plasserer Tyskland som landets nest største bidragsyter.

Kun timer etter Zelenskyj signerte avtalen med Berlin, inngikk han en tilsvarende avtale med Frankrikes president, Emmanuel Macron, i Paris. Denne avtalen inkluderer blant annet et løfte om opptil 3 milliarder euro i ytterligere hjelp i 2024.

mest lest