Sarah Gaulin mottok Fritt Ords Honnør: – På høy tid å legge bort berøringsangsten for æreskultur

Avatar photo
Publisert 18. februar 2025 | 19:09

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun mottok Fritt Ords Honnør i Oslo tirsdag 18. februar.

Hun er en norsk-iransk samfunnsdebattant som fikk honnøren for sitt «uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll».

Hadde livet tatt en annen retning, kunne Gaulin ha vært giftet bort som barn, fortalte hun i talen.

– Kanskje hadde jeg blitt tvangsgiftet til en person familien hadde valgt. Jeg kunne ha levd et liv der mine valg ikke var mine egne og der min stemme ikke ble hørt.

Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord, takket på vegne av styret for frihetskampene Gaulin kjemper og toleransekulturen hun fremmer.

– Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa han.

I talen la Gaulin vekt på sin egen mors livshistorie.

– Jeg er et barn av et arrangert ekteskap. Min mor var bare et barn da hun ble giftet bort. Hennes kamp har gitt meg drivkraft til å kjempe for dem som ikke har en stemme. Vi kan ikke lukke øynene. Unge jenter og kvinner i Norge utsettes fortsatt for den samme skjebnen som min mor i Iran.

Som lokalpolitiker på Holmlia forsvarte Gaulin blant annet den islam-kritiske gruppen SIANs rett til å demonstrere der, selv om hun er uenig med SIAN. Hun ble i 2023 nødt til å forlate Holmlia på grunn av hets og trusler.

En kamp som har kostet dyrt.

– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper, for toleransekulturen du fremmer, og for rollen du tar som brobygger i vårt mangfoldige samfunn. Vi vet at det har kostet, men vi vet også at du aldri har gitt opp. Og nettopp derfor fortjener du denne anerkjennelsen, sa Sylo Taraku, og fortsatte:

– Innvandrere trenger ytringsfriheten for å kjempe for sine rettigheter og mot diskriminering i storsamfunnet. Men de trenger også ytringsfriheten for å kjempe for frihet innad i sine egne miljøer.

Gaulin sier at selv om hun har fått muligheten til å endre sin egen situasjon, vet hun at det er mange som ikke har de samme mulighetene.

– Derfor lover jeg å fortsette arbeidet for et mer inkluderende og rettferdig samfunn. I en tid med mange farlige autoritære krefter der ute, er det viktigere enn noen gang at vi står sammen, kjemper for det vi tror på, og forsvarer ytringsfriheten, sa Sarah Gaulin til slutt.

mest lest