Lars Gule støttet «væpnet revolusjon» og mente motstandere skulle bli «likvidert»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. mars 2023 | 09:49

I et nummer av det nå nedlagte tidsskriftet NÅ fra mai 1977 hadde de tatt turen til Lars Gules fødeby Larvik.

«Hvem er egentlig Lars Gule? Hva har skjedd med Larvik-gutten som fredag 6. mai ble grepet på flyplassen i Beirut med sprengstoff skjult i bagasjen?»

Les også: Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule

Slik startet NÅ artikkelen sin og fortsatte:

«Konklusjonene vi sitter igjen med er forvirrende. Svarene er motstridende. Ja, Lars Gules egne uttalelser og fremtreden de siste årene tyder på at gutten selv også er forvirret. Eller i det minste har gitt forskjellige uttalelser til ulike mennesker.»

Hans far, læreren Jostein Gule, omtaler sin sønn som en «romantiker» og ingen terrorist,

Hans mor, Hilleborg Gule, hadde dette å si:

– Lars er utrolig snill. Han har virkelig omsorg for sine medmennesker. Moren var Ap-politiker i byen.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde NÅ

Men ikke alle i Larvik var like overbevist. Anne Holmsen (som den gang var 18 år og leder av Larvik Høyre) hadde dette å si:

– Det er ikke mange månedene siden jeg sto midt på torvet i Larvik og diskuterte med Lars.

Lars Gule ga da utvetydig uttrykk til Holmsen for at han gikk inn for en «væpnet revolusjon», skriver NÅ. Gule trodde ikke det nyttet å gå ad parlamentarisk vei.

– Men det sies at han er pasifist og imot all bruk av vold? spør NÅ.

– Vel, jeg spurte Lars rett ut hva som ville skje med oss politiske motstandere når revolusjonen var gjennomført. Og fikk til svar at vi nok måtte regne med å bli likvidert, svarte Holmsen.

Skjermbilde NÅ

Andre som kjente Gule tegner et litt annet bilde. På arbeidsplassen hans drev han politisk agitasjon, fortalte sjefen hans. Men ikke så mye.

Gule ble også profilert gjennom et intervju han gjorde med daværende sjefredaktør i Arbeiderpartiavisa Nybrott, Arne Tumyr. Da snakke Gule om å «knuse kapitalismen med et smil».

Tumyr ble senere fylkesleder i Human-Etisk Forbund før han ble leder i Stopp Islamiseringen av Norge fra 2007-14. Tumyr døde nylig, i en alder av 89 år. Det heter i NÅ at Gule og Tumyr i sin tid var gode venner.

Lars Gule er tilbudt tilsvar til artiklene på iNyheter, men sier han ikke ønsker å kommentere.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule

mest lest