Vil ødelegge alle jagerfly gitt til Ukraina: – Selvfølgelig, vil alt dette utstyret bli ødelagt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. mars 2023 | 03:34

Russland har truet med å ødelegge alle jagerfly gitt til Ukraina av sine allierte, etter at to land lovet fly.

Slovakia ble det andre NATO-landet som lovet Kyiv noen MiG-29-fly fredag, en dag etter Polen. Slovakias flåte ble satt på bakken i fjor, og den bruker ikke lenger jetflyene.

Ukraina har bedt vestlige land om moderne jetfly, men på grunn av lange treningstider blir disse bare sett på som langsiktige alternativer.

Andre NATO-land vurderer å sende fly som MiG-29 – en modell som stammer fra Sovjetunionens tid – som ukrainske piloter er opplært til å fly.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov fordømte planene og sa at flyet ikke ville påvirke utfallet av Moskvas «spesielle militæroperasjon», som de kaller krigen.

Han sa at de bare ville «bringe ytterligere problemer for Ukraina og det ukrainske folket».

–  Selvfølgelig, under den spesielle militære operasjonen, vil alt dette utstyret bli ødelagt, la talsmannen til.

Peskov kom også med kommentarer fredag etter arrestordre på Russlands president Vladimir Putin.

– Vi anser selve formuleringen av saken som opprørende og uakseptabel. Russland, så vel som flere andre stater, anerkjenner ikke jurisdiksjonen til denne domstolen, og følgelig er alle avgjørelser av denne typen ugyldige for Russland når det gjelder lov, sier Kreml-talsmannen, til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Det er faktisk det eneste jeg vil og kan fortelle deg om denne avgjørelsen, la han til.

Peskov kommenterte ikke et spørsmål fra Tass om hvorvidt domstolens avgjørelse ville påvirke Putins besøk til land som anerkjente ICCs jurisdiksjon:

– Jeg har ingenting å tilføye om dette emnet, sa han

Tidligere fredag ble det kjent at Den internasjonale straffedomstolen har utstedt arrestordre på Putin og den russiske barnerettighetskommissæren Maria Lvova-Belova.

Steven Seagal: – Jeg er hundre prosent russofil

mest lest