Barth Eide markerte 17. mai som den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi

Avatar photo
Publisert 18. mai 2024 | 17:23

Nordmenn flest tenker kanskje på 17. mai som Norges nasjonaldag, dagen vi feirer grunnloven og det norske fellesskapet. Men hos lederne våre ligger tankene andre steder denne dagen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) delte én melding på X på nasjonaldagen. Det var for å vise solidaritet med det skeive miljøet og transpersoner.

– 17. Mai er den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi. I en tid hvor rettighetene til LHBTI+-personer er under press, er det viktigere enn noen gang å stå opp for universale menneskerettigheter. Kjærlighet er kjærlighet, skriver Barth Eide på X.

I kommentarene har negative reaksjoner strømmet inn. Mange mener at Pride får mye oppmerksomhet resten av året, inkludert sin egen månedslange markering i juni, og at det derfor burde være mulig å reservere nasjonaldagen til å feire det brede norske fellesskapet.

– Vi markerer pride nesten hele året, og nå også på 17. mai? Er du sikker på at vi ikke skal bytte ut det norske flagget og få det ideologiske pride-flagget i stedet? skriver Christopher Øien på X.

– 17. Mai er grunnlovsdagen. Hva slags prioritering er dette? Skriver Freddy Hoffmann, lokalpolitiker for Høyre i Drammen.

Forfatter og podcaster hos Nettavisen, Ole Asbjørn Ness, reagerer også på Barth Eides innlegg.

– Espen Barth Eide arbeider for utlandet 365 dager i året, selv 17. mai klarer han ikke å tenke på norske interesser, skriver han på X.

Barth Eides innlegg er sett over 70.000 ganger på X, og har raket inn mer enn 200 kommentarer. Utenriksministeren delte ingenting på X for å markere nasjonaldagen i går.

Han er imidlertid ikke den eneste norske toppolitikeren som markerte LHBT+-bevegelsen, uten å skrive noe om nasjonaldagen.

Anne Beathe Tvinnereim skriver på X at det er viktig å feire den internasjonale LHBT+-dagen, og at å beskytte denne gruppens rettigheter er en del av Norges utviklingsplan. Heller ikke hun skrev noe om Norges nasjonaldag i går.

Tvinnereim er andre nestleder i Senterpartiet, og utviklingsminister i regjeringen.

Hennes innlegg har også vakt reaksjoner, og flere har svart utviklingsminsiteren med påminnelser om at 17. mai først om fremst er Norges nasjonaldag.

mest lest