Høyspent likestrøm er løsningen

Avatar photo
Publisert 18. mai 2025 | 15:49

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Strømstansen nylig i Spania har aktualisert en debatt. Det var sammenkobling av vekselstrømsnett som etter min mening trolig skapte problemet.

På slutten av 1990 tallet ble jeg klar over at India satser på høyspent likestrøm til kraftoverføring i stedet for høyspent vekselstrøm. Jeg leste meg opp på det og oppdaget at det var nesten bare fordeler med et slikt system på tross av at det den gangen var svært dyre omformere som måtte til i stedet for transformatorer.

De sjøkablene til utandet kom, måtte man bruke høyspent likestrøm fordi det var enorme strømtap ved å overføre vekselstrøm, trodde jeg man ville satse på det samme med samkjøringslinjer på land. Fordelene er der, men det skjedde ikke.

Hovedfordelen er at likestrøms nettet er som et magasin.  fyller man på for mue går spenningen (nivået) i magasinet opp, og tapper man for mye går spenningen ned, det er enkelt å regulere. Man fyller på strøm der man har overskudd, og tapper ut der man vil, det er helt ukomplisert, man kan kjøre strøm begge veier bare man har det ekstra utstyret som skal til. Påkobling på 90 tallet var kostbart og komplisert, nå der det billigere og enklere.

Frekvensproblemer

Med vekselstrøm går spenningen fra pluss til minus hvert 50dels sekund.

Når det er mange påkoblinger, må alle som leverer ha nøyaktig samme frekvens. En prosent avvik skaper problemer.

Vekselstrøm er bølger Ved lange overføringslinjer er bølgene i ene enden ikke helt i fase med bølgene i andre enden. Dette gjør det vanskelig å endre retningen på strømmen. Med vind og solkraft får man varierende tilførsel fra område til område. Da blir det problemer med å endre retningen på strømmen.

Disse problemene unngår man med likestrøm.

Strømtap

Med høyspent vekselstrøm får man et induksjonstap til luft og terreng i tillegg til motstandstap som er felles for begge. Omgivelsene blir ladet opp og ut vekselsvis, og dette gir forklaringen på høyere tap for vekselstrøm, man må ha høye master, og kan ikke legge de over lange strekninger i jord. For å    bygge 400kv linjer må man ha svært høye master med stor avstand mellom kablene for å redusere tapet. Likevel er tapet dobbelt så stort med vekselstrøm som likestrøm.

Kapasitet

Med vekselstrøm er spenningen null i kablene 2 ganger hvert 50del sekund. Ved null spenning går det ingen strøm

Med likestrøm er det full spenning hele tiden. Derfor kan man overføre mye mer strøm med likestrøm.

Spenning

Med vekselstrøm er maksimal spenning 400.000 volt. Med likestrøm går man nå på opptil 1000.000 volt som man gjør på nye linjer i India.

Det betyr ytterligere nesten tredobling av kapasiteten. Overføringen er proporsjonal med spenningen.

Det er derfor kanskje mulig å sende 4 ganger så mye strøm i to kabler av samme dimmensjon med likestrøm.

Linjer

Man trenger ikke de svært høye mastene, og man trenger maksimum to kabler.

Man kan legge overføringskabler på bakken eller i sjø.

Dette betyr mer skånsom utbygging. Man kan legge kabler ved siden av de fiberkablene som eksisterer langs jernbane og veier. Over store fjorder som Sognefjorden er vekselstrøm problematisk, med likestrøm er det bare å legge en kabel på bunnen.

Hva er hinderet i Europa som ikke er i India?

Europa har bygd ut elektrisitet i stor skala i lang tid, en tid da det bare var vekselstrøm som var gjennomførbart. Det går ikke så galt ofte som det ville ha gjort i India som er ungt.

Europeere har blitt overadministrerte flokkdyr. Flokken vet at slik har vi alltid gjort det, og slik er det. Flokken bruker svært mange år på å bake inn ny fornuft.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lurås #8 med lege Peter Dvergsdal: Covid-19, favipiravir, mRNA-vaksiner, Ivermectin, helsebyråkrater, Torstein Veblen, å ha rett, psykopater, konformitet

 

mest lest