For ti år siden advarte finansminister Jens Stoltenberg om det såkalte «miljøindustrielle kompleks». Til DN fulgte han denne uken opp med et stikk mot flytende havvind, som samfunnsdebattant Kjetil Rolness kaller en «knusende dom» mot Stoltenbergs eget parti.
Samtidig som energiminister Terje Aasland (Ap) «tror flytende havvind blir lønnsomt» etter å ha stått i front for satsingen, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv:
– Det gjenstår å se. (…) Jeg vil ikke peke på hvilke teknologier som vil vinne frem. Det viktigste myndighetene gjør er ikke å subsidiere det vi liker, men å skattlegge det vi ikke liker.
– Jeg tror mest på ideen om at politikerne skal lage rammevilkår og at bedriftene selv må finne ut hva som er riktig løsning. (…) Mitt råd er at vi ikke skal legge opp til noe som innebærer varige store subsidier.
Kjetil Rolness skriver i et kritisk innlegg på Facebook at finansministeren i realiteten sier at statsminister Støre og statsrådene Vestre og Aasland har lansert storslåtte industriprosjekter, uten noe rasjonelt grunnlag, og uten noe tanke for kostnadene for felleskassa.
– De har med andre ord agert som selvsikre drømmere, og ikke som ansvarlige politikere, skriver han.
Samfunnsdebattanten mener at velgerne nå ha to valg til høsten, med havvind-saken som bakteppe:
1. Stemme på Arbeiderpartiet, fordi de endelig har fått en voksen i rommet – med hånden på pengesekken.
2. Stemme på alle andre partier enn Ap, fordi vi ikke kan stole på partiledelsens dømmekraft, og ikke kan belage oss på fornuften til et unntaksmenneske som kanskje ikke blir med så lenge til [UPDATE: Stoltenberg sa i mars at han var klar for å fortsette etter valget]. (Disse andre partiene må da være noe annet enn Høyre, som knapt er til å skille fra Ap i energi- og klimapolitikken.)
– Og her en liten påminnelse fra DNs Frithjof Jacobsen, skriver Rolness med henvisning til et tidligere innlegg fra kommentatoren:
«Tidlig i regjeringsperioden sto pressekorpset og et knippe statsråder, med Støre i spissen, på en kai nedenfor Akershus festning og hørte daværende næringsminister Jan Christian Vestre sammenligne regjeringens havvindprosjekt med Sam Eyde og Kristian Birkelands etablering av Norsk Hydro. Et industrieventyr var født, og Vestre var næringsprinsen ingen kunne målbinde.
Vi kan også minne om at da Vestre la fram statens nye batteristrategi i 2022, sa han at en ny verdikjede innen batteri kunne gi 90 milliarder i omsetning og titusenvis av ansatte innen 2030. «Dette er en industri som er lønnsom og som blir enda mer lønnsom.»
– Eventyret var over cirka året etter, skriver Rolness.
Se også: NTNU-professor langer ut mot havvind-fantaster: «Lønnsomhet? Glem det!»
Les også: Regjeringen setter bunnfast havvind på vent: – For dyrt