Trodde han smuglet 17 kilo hasj – men det viste seg å være noe helt annet

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 18. juni 2023 | 16:18

Vedkommende ble dømt for forsøk på grov narkotikainnførsel, selv om pakken viste seg å inneholde kun lovlig magnesiumsulfat.

Siktelsen 
Søndag 27. november 2022 via E16 ved Riksåsen i Kongsvinger innførte han 17 pakker med til sammen 17,2 kilo han trodde inneholdt narkotika.  

Kripos sine analyseresultater i ettertid konkluderte imidlertid at pakkene ikke inneholdt narkotika, men magnesiumsulfat.  

Tilståelse 
Onsdag 14. juni 2023 møtte siktede til hovedforhandling i Romerike og Glåmdal tingrett. Dommerfullmektig, Anette Arnesen, var rettens administrator.  

Siktede (56), som er polsk statsborger, gav en tilståelse uten forbehold, hvorpå han samtykket i at straffesaken ble avgjort ved en tilståelsesdom.  

Påtalemyndigheten hadde foreslått i tiltalen at straffen skulle settes til fengsel i et år og seks måneder, samt inndragning av 17 kilo magnesiumsulfat. Videre ble det anmodet dom for tap av førerretten på norsk jord i tre år.  

Dom 
Retten kom frem til at passende straff skulle settes til ubetinget fengsel i et år. Siktede trodde i sin bevissthet at han hadde forsøkt å innføre 17,2 kilo hasjisj, mens nærværende parti i realiteten var magnesiumsulfat, et lovlig stoff.  

Det fremkommer ikke av dommen hvordan dette kunne ha seg, at han trodde han smuglet hasj, mens det var et lovlig stoff. At dette ikke fremkommer av dommen, er merkelig. Men det antydes at det var spaning og overvåkning forut for arrestasjonen. Det kan således være at bakmenn hadde en mistanke om nettopp dette.

Rettspraksis tilsier at straffenivået for import av ca. 17 kilo hasjisj i utgangspunktet er fengsel i tre år.  

Dommeren la betydelig vekt på at siktedes tilståelse kom forbausende raskt, og han i ettertid har vært svært samarbeidsvillig og åpen relatert til sine politiforklaringer.  

Dermed fastslo dommeren at i denne saken var det rom for maks tilståelsesrabatt, med rundt en tredjedel – hvorpå straffen, etter dommerens samlede vurdering ble satt til et års ubetinget fengsel. 

Tap av førerrett 
Av førerkortforskriften § 11-3 følger det at i saker om tap av førerrett i Norge for utenlandsk førerkort gjelder samme regler som ved tap av norsk førerkort. 

Tapstiden for siktedes førerrett i Norge ble fastsatt som krevd av påtalemyndigheten til tre år.   

mest lest