iNyheter anmeldt av politiet etter publisering av video

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. juni 2024 | 10:29

Tirsdag morgen opplyser politiet at de har opprettet straffesak mot én aktør for publisering av en video som skal vise drapet på Karmøy i helgen.

Politiet vil ikke bekrefte hvem de har anmeldt, men Aftenposten melder at de har informasjon om at det dreier seg om iNyheter.

Lørdag kveld mottok politiet melding om en alvorlig voldshendelse på Åkra i Karmøy, Rogaland. En mann i midten av 20-årene ble erklært død, og en annen mann i 20-årene er siktet for drapet.

Kort tid etter hendelsen ble en video som viser drapet delt på sosiale medier via Snapchat. Politiet har advart mot å spre videoen.

Søndag kveld valgte iNyheter å publisere videoen.

iNyheter har vurdert saken. Vi mener nok tid har gått for politiet til å gjennomgå videoen og sikre spor. Verken fornærmed eller gjerningsmann kan identifiseres på videoen. Vi mener den har nyhetsverdi og offentlig interesse og velger derfor å publisere den.

Redaktør Helge Lurås mener politiet prøver å «kneble pressen».

Lurås opplyste mandag til Aftenposten at politiet tok kontakt og opplyste at avisen vil bli politianmeldt om ikke videoen slettes.

– Hvis ikke noe helt nytt kommer frem, vil vi ikke avpublisere, sier Lurås til avisen.

– Vi finner det oppsiktsvekkende at politiet her forsøker å hindre pressen i å gjøre sin oppgave, som blant annet er å opplyse om kriminalitetsutviklingen i Norge. Videoen har etter vår oppfatning offentlighetens interesse og ingen kan identifiseres, skriver han i en SMS til Aftenposten.

Lurås er ikke enig med politiets juridiske eksperter og argumenterer for at de ikke overtrer loven ved å publisere.

– Det er pressens oppgave å sette fokus på kriminalitetsutviklingen i Norge. Vi finner det merkelig at politiet her forsøker å kneble pressen, sier Lurås til VG.

Les også: Borgerverngruppe har delt video av knivangrepet i Gaupne

Tirsdag ble det kjent at iNyheter-redaktør Helge Lurås har hyret Jon Wessel-Aas som advokat.

– Dersom det skulle tas ut tiltale etter den aktuelle bestemmelsen mot en redaktør som har publisert en slik ikke-identifiserende video av en alvorlig voldshendelse som har skjedd i offentligheten, som ledd i en alminnelig redaksjonell nyhetssak om hendelsen og politiets oppfølgning, reiser det store prinsipielle spørsmål om forholdet til pressefriheten, skriver Wessel-Aas i en SMS til Medier24.

Han legger til at denne saken har betydning for hele pressen.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest