Tirsdag startet rettssaken mot Hans Jørgen Lysglimt Johansen.
Tiltalen lyder blant annet på grovt Nav-bedrageri, flere brudd på hatytringsparagraf 185, hensynsløs atferd (§ 266), forsikringsbedrageri, og uriktig forklaring.
Ytringene han er tiltalt for retter seg i stor grad mot jøder, mange er mot daværende nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn.
Men det var også tatt ut tiltale for ytringer rettet mot «muslimer og arabere» samt mot «homofile».
I forkant av rettssaken uttalte Johansen til iNyheter at han ikke hadde en «sjanse». Systemet var rigget mot ham, mener han.
Det var en umiddelbar konfrontasjon mellom Lysglimt Johansen og rettens administrator. «Nå må du være stille», sa den kvinnelige dommeren da tiltalen ble lest opp. Johansen ønsket å stille oppfølgingsspørsmål.
Til iNyheter sa Johansen i en pause at det var at tiltalen besto av et vedlegg på 60 sider, som offentligheten ikke hadde tilgang til fordi det var klassifisert som del av sakspapirene og som dermed var «hemmelig» som han ønsket å stlle spørsmål ved.
Han sier at han selv kun ha fått tilgang til vedlegget på kontoret til sine advokater.
Johansen var også kritisk til sine egne advokater som hadde gitt sitt samtykke til skille mellom tiltalen på fem sider og vedlegget. Hele dokumentasjonen burde være i selve tiltalen, mente Johansen.
Forsvaret mente i sin innledning at det var klart at Johansen faktisk hadde inntekt i 2016 utbetalte «irregulært» gjennom to selskaper han eide. Skatteetaten har skattet Johansen for en inntekt på 250.000 i 2016. Nav og DNB (og påtalemyndighetene) derimot mener Johansen ikke hadde inntekt i 2016 og derfor ikke hadde krav på dagpenger (og uførerenter fra DNB) fra 2017-19.
Forsvarne gikk også i rette med aktoratets fremstilling av Johansens ulike tweets der aktoratet mente det var «sammenhengen» som gjorde de straffbart som hatytringer. Her mente forsvarerne at aktoratet var svært selektive i utvelgelsen av tweets og pekte på at det var publisert omlag 2000 tweets i den aktulle perioden (omlag fire måneder).
– Jeg er ute etter sannhet og sannhetssøkende, sa Johansen i sin innledende forkalring tirsdag og fortsatte:
– Jeg er en kar som nok er litt annerledes enn mange andre, ser på verden litt annerledes.
Han sa videre at han «mener mye» og viste til over 30.000 tweets fra 2007-2018. Han fortalte om sin utvikling fra å være libertarianer, være med i FrP og at han ble leder for Fridemokratene.
– I 2015 kom migrasjonsbølgen og det var sjelsettende. For meg som liberalist var det vanskelig, sa han.
– Dette går ikke. Hele verden kan ikke komme hit. Men vi libertarianere er for åpne grenser.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i noe hat overhodet. Alt jeg har sagt har jeg sagt med et glimt i øyet. Er Lysglimt meg eller er det en karakter? Jeg får fram sannheten med å peke på løgner.
Han pekte på tiden da han var «Norges eneste Trump-supporter».
– Media vil ha en karakter uten nyanser. Jeg fikk rollen som Trump-supporter. Hvis jeg var nyansert, hadde jeg ikke kommet på tv, sa han.
Han gikk deretter gjennom hvordan medieoppmerksomheten ledet til at han fikk penger til å starte et politisk parti.
– Det er et før og etter for meg når vi startet partiet Alliansen i november 2016, sa han.
Johansen mente aktoratet hadde hentet ut tweeter i en helt spesiell sammenheng og «tolket det i verste mening».
Han viste også til at samtlige tweeter og grunnlaget for aktoratets tiltale kom fra tidligere leder av Antirasistisk senter (ARS), Rune Berglund Steen. Det var også ARS som klaget på den opprinnelige henleggelsen av anmeldelsen av Lysglimt Johansen for hatefulle ytringer.
Retten hadde også gitt Lysglimt Johansen tillatelse til å filme sin egen forklaring, og legge den ut etter første rettssdag, noe som i seg selv er uvanlig.
Saken oppdateres.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
«Lysglimt» i retten neste uke: – Jeg har i realiteten ikke en sjanse