Vil ikke kalle transkvinner for «kvinner»: Professor føler seg mobbet til å si opp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. august 2023 | 19:19

Anne Kalvig (50) har etter en lengre konflikt sagt opp sin stilling som professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger (UiS).

I et brev Kalvig har sendt til ledelsen ved UiS, oppgir hun oppgir mobbing og trakassering over tid som årsaken til at hun sier opp, skriver Stavanger Aftenblad. Hun mener mobbingen skjer fra blant annet rektor Klaus Mohn.

I skrivet skal Kalvig blant annet ha skrevet at det ikke er plass til «slike som henne» i akademia. Takhøyden er for lav.

Kalvig har engasjert seg i debatten om «kvinne» og «kjønnsidentitet». Hun mener personer som er født som menn (biologisk) ikke kan kalles seg kvinner. Men slik norsk lov er i dag, kan hvem som helst skifte juridisk kjønn hvis de selv vil.

Kalvig er nestleder WDI Norge (Women’s Declaration International) som jobber mot at transkvinner kan regnes som kvinner. De mener det er et viktig feministisk punkt.

Kalvig mener det er diskriminerende mot kvinner og brudd på kvinners menneskerettigheter at kategorien kvinne også kan bety mann.

«Jeg har i flere år vært skyteskive for en svertekampanje fordi keg hevder at objektiv, materiell virkelighet må ha forrang også på området kjønn, når vi utarbeider regler, ordninger og lovverk og når vi krever vern av eksisterande lovverk», skriver Kalvig i oppsigelsen.

Om rektor Kalus Mohn skriver Kalvig følgende:

— Min rektor har i Khrono offentlig slått fast at jeg representerer en marginal og ekstrem gruppe og ødelegger for opplyst samtale med mitt engasjement, og at dette har potensielt alvorlige følger for politikken, skriver Kalvig.

Hun viser tilo et innlegg Mohn har skrivet i Khrono.

Innlegget har tittelen «Når ytringsrommet kollapsar» og er et direkte svar på eit innlegg signert Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.

Anne Kalvig skal nå skrive bok. Hun uttaler videre at hun sier opp «uten å ha noe å gå til».

Hun skal ha vært ansatt ved universitetet i 25 år.

Til Khrono sier Mohn følgende:

— Jeg er lei for at Anne Kalvig sier opp stillingen sin. Med hennes høye kompetanse og sterke samfunnsengasjement er det en viktig og verdifull ressursperson vi nå går glipp av.

— Men dette er hennes valg, og det må jeg respektere, skriver UiS-rektoren.

Anne Kalvig er søsteren til den kjente værdamen og forretningskvinnen Siri Kalvig.

mest lest