22-åring drept for feil bruk av hijab

Avatar photo
Publisert 18. september 2022 | 17:58

Mahsa Amini døde fredag etter å ha blitt arrestert av Irans moralpoliti for «feil» bruk av hijab.

Mahsa skal ha blitt pågrepet da hun satt på i brorens bil tirsdag for å få opplæring om hijabbruk på politistasjonen. Etter dette så ikke broren henne i våken tilstand igjen, skriver CNN.

Ifølge BBC skal øyenvitner ha sett at Mahsa ble slått inne i politibilen.

Amini ble fraktet til sykehuset to timer etter arrestasjonen tirsdag. Der ble hun liggende i koma frem til hun døde fredag.

Dødsfallet har vekket reaksjoner i Iran, men også verden over. Stortingspresident Masud Gharahkhani er blant de som reagerer. Han delte på Twitter et bilde som angivelig skal være av Mahsa som ligger i koma på sykehuset.

Les også: 100 milliarder i økte utgifter neste år

Saken er den siste av en lang rekke rapporter om brutalitet mot kvinner av iranske myndigheter. The Guardian har skrevet at myndighetene planlegger å bruke teknologi for ansiktsgjenkjenning på offentlig transport for å identifisere kvinner som ikke oppfyller de nye, strenge reglene for hijab-bruk.

Iran har et frivillig moralpoliti som kontrollerer at de strenge islamske levereglene blir overholdt i hverdagen. Blant annet at kvinner dekker seg til med hijab utendørs, slik som ayatolla Khomeini bestemte i 1979.

SV vil bruke sentralbanken til det grønne skiftet

mest lest