Masseslagsmål mellom eritreiske grupper i Sverige

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. september 2022 | 11:25

Det brøt ut et stort slagsmål lørdag ettermiddag i Husby sentrum mellom to rivaliserende grupper av eritreere. 105 personer skal ha blitt pågrepet av politiet. Ytterligere seks personer ble pågrepet søndag.

Klokken halv seks lørdag måtte politiet ut til Husby etter oppringninger om at det var en urolig stemning i Husby sentrum mellom to «grupperinger».

Ved halv åttetiden eskalerte konflikten, og politiet tok 105 personer i arrest, hvorav fem ble pågrepet. Politiet har satt i gang en foreløpig etterforskning av bråket, skriver SVT.

Ifølge Ole-Jörgen Persson (M), leder av Rinkeby-Kista bydelsutvalg, var årsaken til slagsmålene at en organisasjon som støtter det eritreiske regimet organiserte en fest. Til området kom også eritreere som er kritiske til regimet. Dermed oppsto sammenstøtene.

Ingen alvorlige skader

– Vi er fortsatt på stedet, men det er veldig stille for øyeblikket. Vi har flere midler tilgjengelig så vi skal se på hvem som har gjort hva under slagsmålet, blant annet ved hjelp av kameraer, sier Helena Boström Thomas, pressetalsperson i politiet, lørdag kveld.

Fem personer ble pågrepet lørdag og pågrepet søndag. En annen person ble pågrepet tidligere lørdag kveld og er nå varetektsfengslet, mistenkt for vold.

Samnytt har lagt ut video fra politiets aksjon.

– Importerte konflikter

Samfunnsdebattanten Simen Sandelien har allerede kommentert hendelsen på sin Facebook-side. Han mener det viser innvandringspolitikkens fallitt.

–  Politisk asyl skulle sikre at de som var forfulgt hadde en buffer mellom seg selv og den staten som aktivt forfulgte dem. Men når diasporagruppene blir så store at man får voldelige trefninger mellom regimevennlige og regimekritiske grupper, og der over hundre personer bli anholdt, da har mottakslandet et problem, skriver han og fortsetter:

– Ikke bare er man ute av stand til å gi forfulgte utlendinger beskyttelse, men man har også importert de aller dypeste konfliktene fra verdens mest krigsherjede områder til sitt eget land. Skadevirkningene av dette er vanskelig å sette ord på.

Derfor er Sverigedemokraterna så populære

mest lest