Hypersoniske missiler er unødvendig for det mest sannsynlige krigsscenariet for USA, ifølge en analytiker.
Hypersoniske missiler, definert som manøvrerbare missiler som kan reise minst fem ganger lydens hastighet, kan riktignok slå til raskt og være vanskelige å avskjære. Men ifølge analytiker Bill Sweetman kommer denne hastigheten og beskyttelsen med en høy kostnad, og det er få steder hvor amerikanske styrker kan plassere disse missilene i forkant av en mulig konflikt, spesielt i forbindelse med en potensiell konfrontasjon med Kina over Taiwan.
«Her er én grunn til at hypersoniske våpen kanskje ikke er særlig nyttige for USA i det vestlige Stillehavet: De eneste som vil være klare for et umiddelbart angrep er de som befinner seg på fartøy innen rekkevidde når konflikten starter,» skrev Sweetman i en rapport for Australian Strategic Policy Institute i september.
«Og det er Ikke mange,» ifølge Sweetman.
Både den amerikanske marinen, hæren og flyvåpenet utvikler eller implementerer sine egne hypersoniske missiler. Hver av dem vil imidlertid være vanskelige å utplassere i stor skala i en krig med Kina.
USAs flyvåpen jobber med Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), et rakettstyrt, luft-pustende system – en såkalt scramjet. Dette systemet skal være lite nok til å kunne festes under vingene på et F-15 jagerfly, og ha en rekkevidde på opptil 1600 kilometer, noe som innebærer at F-15-fly stasjonert på Okinawa, Japans sørligste prefektur, kan nå mål rundt Taiwan og dypt inn i Kina.
Men HACM, som missilet kalles, eksisterer for det meste kun på papiret. Flyvåpenet planlegger å bruke rundt to milliarder dollar på å teste missilet over tre år, med start i oktober, ifølge The Telegraph.
Selv om det hypersoniske angrepsmissilet testes, er det ingen garanti for at det vil fungere som forventet. «Luftstrømmen gjennom motoren er varm, komprimert og gjennomgår termokjemiske endringer, og scramjetten vil ikke fungere under Mach 4,» skrev Sweetman.
Mens flyvåpenet tester HACM, utvikler hæren og marinen sine egne hypersoniske missiler, som hver koster 50 millioner dollar. Hærens Long-Range Hypersonic Weapon og marinens Conventional Prompt Strike-system kan begge nå mål opptil 3200 kilometer unna.
Til tross for intens utvikling og store investeringer er det fortsatt usikkert om disse hypersoniske missilene vil ha den effekten USA håper på i et mulig konfliktområde som Taiwan.
Bill Sweetman er en respektert analytiker og journalist innen luftfart og forsvarsteknologi, med spesiell ekspertise innen avanserte våpensystemer, inkludert hypersoniske missiler. Han har i flere tiår skrevet om militær luftfart, forsvarsstrategi og teknologiutvikling. Sweetman har bidratt til flere ledende forsvars- og luftfartsmagasiner, som Aviation Week og Jane’s Defence Weekly. Han er kjent for sin kritiske og detaljerte tilnærming til komplekse våpensystemer, samt sin evne til å forklare teknologiske nyvinninger på en forståelig måte for et bredere publikum.
Han har også vært involvert i rådgivning og analyse for ulike forsvarsorganisasjoner, og hans innsikt blir ofte brukt som en pålitelig kilde i debatter om forsvarspolitikk og teknologi.