Russland: USAs beslutning om å sende langdistanseraketter til Ukraina vil få alvorlige konsekvenser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. oktober 2023 | 06:59

Washingtons beslutning om å sende langdistanse ATACMS-missiler til Ukraina var en alvorlig feil som vil få alvorlige konsekvenser.

Det sier Russlands ambassadør i USA onsdag, skriver Reuters.

Ukraina skjøt opp ATACMS-raketter mot russiske styrker tirsdag. Dette er første gang at slike våpne har blitt brukt i konflikten i Ukraina.

– Konsekvensene av dette trinnet, som bevisst ble skjult for offentligheten, vil være av den mest alvorlige karakter, skriver ambassadør Anatoly Antonov på Telegram.

Etter medieoppslag om at USA i hemmelighet forsynte Ukraina med ATACMS (Army Tactical Missile Systems) de siste dagene, bekreftet Det hvite hus tirsdag at det nylig hadde gitt Kyiv en type ATACMS som har en rekkevidde på rundt 160 km.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekreftet også at styrkene hans brukte ATACMS etter at militæret hans tirsdag rapporterte om angrep på to flybaser på ukrainsk territorium som nå er kontrollert av Russland.

– I dag, spesiell takk til USA. Våre avtaler med president Biden blir implementert. Veldig nøyaktig – ATACMS beviste seg selv, sa Zelenskyj i sin daglige videotale til nasjonen.

Ukraina hadde flere ganger bedt den amerikanske administrasjonen om ATACMS. Kyiv lovet å ikke bruke dem innenfor Russlands territorium, men sier at de kraftige våpnene ville endre løpet av den 20 måneder gamle krigen.

Det gjenstår å se hvor stor fordel missilsystemet vil gi Ukraina, men ukrainske tjenestemenn har sagt at de vil presse Russland til å flytte sine viktigste luftressurser langt tilbake fra frontlinjene.

Kreml har sagt at amerikanske forsyninger av ATACMS-missiler og Abrams-tanks til Ukraina ikke vil endre situasjonen på slagmarken.

mest lest