– NTB løper vandalenes ærend

Avatar photo
Publisert 18. november 2022 | 15:25

Aktivister som vil skade og ødelegge landets nasjonalskatter får god motivasjon av NTB og andre medier som sprer deres budskap, mener leder av justiskomiteen Per-Willy Amundsen (FrP).

I dag kunne NTB melde at «Klimaaktivister har tilgriset Monolitten i Vigelandsparken i Oslo med maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel».

Partiet sier til iNyheter at NTB fortsatte sin melding med å sitere ukritisk fra organisasjonens pressemelding og formidle ordrett det budskapet organisasjonen satte seg som mål å få ut til publikum.

– Disse vandalene har en strategi om å skade våre fremste nasjonalskatter, for å kunne fremme sitt budskap. Da burde mediene, med NTB i spissen, forstå at når de bidrar til å formidle organisasjonens primære budskap, gir man dem både incentiv og motivasjon til å fortsette å ødelegge uerstattelige nasjonalskatter i fremtiden, sier Amundsen.

Han sier at det vanligvis er slik at mediene i Norge er svært aktsomme mot å la seg bruke av organisasjoner som begår ulovlige aktiviteter, for å få eksponering i media. Hvorfor NTB og andre nasjonale medier velger å gi en ekstremistisk og udemokratisk klimaorganisasjon nøyaktig den type oppmerksomhet de ønsker seg, kan man bare spekulere i.

Les også: 10 millioner uten strøm når vinteren setter inn

– Dersom samfunnet ikke ønsker å oppmuntre til vandalisme, så må organisasjoner som bedriver selvtekt ikke få oppmerksomheten de ønsker seg. Aksjonistene vil ikke ha noen grunn til å ødelegge våre felles nasjonalskatter, dersom de vet at de aldri vil få noen form for oppmerksomhet for sine budskap, sier Amundsen.

Medienes formidling av aksjonene, samt politiets tilsynelatende milde fremtoning, gjør at denne type hærverk kun vil fortsette.

– Jeg registrerer at politiet og påtalemyndigheten langt ifra har tatt i bruk hele spekteret av virkemidler de har, for å kunne sette disse kriminelle ut av spill. Jeg håper de har en klar tanke bak det. For man må respektere lover og regler, og man må etterforske og eventuelt straffeforfølge denne type skadeverk, spesielt når vi snakker om mennesker som er villige til å bruke udemokratiske metoder, sier Amundsen.

Siden aksjonistene er helt avhengige av medias oppmerksomhet, mener FrP at mediene har et klart ansvar.

– Aktivistene er helt avhengige av media. Uten media sin deltagelse i å sette de ulovlige aksjonene på dagsorden, ville aksjonene ikke ha forekommet. Det bør NTB og andre tenke litt nøyere gjennom. Jeg mener mediene langt på vei er moralsk medskyldige i at slike ulovlige aksjoner øker i frekvens, sier Amundsen.

Amundsen er tydelig på at hverken han eller FrP på noen måte ønsker å sensurere medier.

– Det er et hav av forskjell mellom objektivt å rapportere om viktige hendelser, og det å gi udemokratiske organisasjoner med et kriminelt tilsnitt, god PR. Jeg mener mediene ikke oppfyller sitt samfunnsoppdrag med denne form for eksponering, sier Amundsen.
Amundsen er tilgjengelig for ytterligere kommentarer.

Tidligere journalist: – Det er liksom greit å hetse hvis du er på venstresiden

mest lest