Protestene fortsetter i Spania

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. november 2023 | 09:56

Forrige helg var 80.000 mennesker samlet i en demonstrasjon not amnestiet den sosialeistiske statsministeren Pedro Sánchez har innvilget til separatister i Catalonia, den autonome regionen nordøst i landet med Barcelona som sin «hovedstad».

Men protestene har fortsatt hele uke med slagsmål og gnisninger med politiet, viser videoer på X.

Sánchez kalte til nyvalg tidligere i år, men resultatet var at han er avhengig av støtte fra separatistpartier for å hindre en høyrekoalisjon fra å ta makten.

Protestene dreier seg derfor også om politisk makt.

«Han gjør avtaler med mennesker som ikke vil være en del av Spania,» klagde en demonstrant som New York Times snakket med.

Fakta

Catalonia er en autonom region i nordøst-Spania med en lang historie og en unik kultur og språk, kalt katalansk. Gjennom historien har det vært perioder med spenninger mellom Catalonia og den spanske sentralregjeringen, men i de senere årene har separatismen blitt en mer fremtredende politisk kraft.

Separatistbevegelsen i Catalonia har røtter tilbake til det 19. århundre, men den har fått økt styrke og oppmerksomhet i det 21. århundre. En av de mest betydningsfulle hendelsene i denne sammenhengen fant sted i 2010, da Spanias forfatningsdomstol reduserte autonomien til Catalonia og avviste en del av regionens selvstyrelov.

Høydepunktet for separatistbevegelsen kom imidlertid i 2017, da Catalonia avholdt en folkeavstemning om uavhengighet, til tross for motstand fra den spanske regjeringen, som erklærte avstemningen for ulovlig. Resultatet var et flertall for uavhengighet, men på grunn av lav deltakelse og voldelige sammenstøt under avstemningen, ble resultatet kontroversielt. Catalonia erklærte deretter ensidig uavhengighet, men den spanske regjeringen oppløste regionens selvstyre og arresterte flere katalanske politikere.

Situasjonen førte til betydelig politisk uro og internasjonal oppmerksomhet. Selv om Catalonia formelt sett er en del av Spania, er spørsmålet om uavhengighet fortsatt et polariserende og kontroversielt emne. Mange katalanere støtter uavhengighet og mener at regionen bør ha rett til selvbestemmelse, mens andre er imot uavhengighet og ønsker å opprettholde forbindelsen med Spania.

mest lest