Flere undersjøiske kabler i Europa brutt: – Spørsmål om hvorfor og hvem

Avatar photo
Publisert 18. november 2024 | 19:52

Mandag ble det kjent at en undersjøisk kabel mellom Finland og Tyskland er brutt. Senere samme dag sier Telia at en kabel mellom Sverige og Litauen er brutt.

All telekommunikasjon som går gjennom «C-Lion 1» er stanset, etter at kabelen som går mellom Helsingfors i Finland og Rostock i Tyskland ble brutt. Det melder den finske rikskringkasteren Yle mandag.

Tapio Frantti, professor i cybersikkerhet ved universitetet i Jyväskylä, sier til Yle at han tror kabelbruddet har skjedd som følge av en bevisst handling.

– Når en kabel brytes, fører det til spørsmål om hvorfor det skjedde og hvem som kan ha motiv for å gjøre noe slikt, sier Frantti.

Den finske sikkerhetstjenesten Supo sier imidlertid at det er for tidlig å fastslå årsaken til kabelbruddet. Ifølge Supo ryker rundt 200 sjøkabler hvert år, og det er ofte snakk om menneskelige feil. C-Lion 1 er 1173 kilometer lang.

Mandag kveld meldte det svenske teleselskapet Telia til litauisk kringkasting at en undersjøisk internettkabel fra Litauen til Sverige ble ødelagt søndag.

– Kabelen ble kuttet søndag morgen, rundt klokken 10. Systemene viste umiddelbart at forbindelse ble brutt. Videre etterforskning ble satt i gang, og det viser seg at den har blitt ødelagt, sier Telias teknologisjef Andrius Šemeškevičius til litauiske LRT.

Telia overfører internett til Sverige fra Litauen via tre kabler, noe som medførte at båndbredden ble svekket med en tredel. Dette ble imidlertid rettet opp via omveier, forklarer han.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets Høgskole, sier til TV 2 at det er sjelden at denne typen kabler ryker.

– At disse to hendelsene skjer på samme dag er oppsiktsvekkende. Man blir med en gang mistenksom når flere kabler ryker i det samme området, på samme dag. Spesielt hvis de har i oppgave å levere store datamengder gjennom nato-land i Østersjøen, sier han til kanalen.

Heier legger til at disse kablene ofte er ubeskyttet og uten kontinuerlig overvåkning, som kan gjøre sabotasje forholdsvis enkelt, og at det er svært vanskelig å finne ut hvem som har gjort det.

mest lest