Jordan Peterson forklarer hvordan bibelhistorier kan hjelpe oss å navigere det moderne liv – selv for ateister

Avatar photo
Publisert 18. november 2024 | 23:17

I forbindelse med lanseringen av hans nye bok, «We Who Wrestle with God», har psykologiprofessor Jordan Peterson latt seg intervjue av New York Post. Her forklarer han hvordan bibelen kan hjelpe oss alle, inkludert ateister, med å finne mening i livet.

– Hvis du ikke kan se visdommen i Bibelen, har du ikke reflektert nok rundt din egen lidelse. Det er det du må forstå: Bøkene handler om deg. Alle karakterene i bibelhistoriene er deg. Selv om du er ateist og mener Bibelen simpelthen er skrevet av mennesker, så handler boken fortsatt om oss, inkludert deg selv, sier Peterson til avisen i et eksklusivt intervju.

Han mener vi i Vesten har en identitetskrise i kulturen vår, og at Bibelen er en resolusjon.

– Åpenbart er kulturkrigen en identitetskrise. Og vel, dette er en bok om identitet.

Den intellektuelle tungvekteren sier han har jobbet på boken i rundt 50 år, selv om han fikk penn på papir først i 2021.

– Boken er basert på forelesningene jeg har holdt på turneene mine de siste årene rundt om i USA og Europa. Jeg har tatt opp forelesningene og brukt de som grunnlag for hvert kapittel, og så har jeg naturligvis gjort en del endringer.

Peterson talet for full sal da han var i Bergen 28. april i år for å holde ett av foredragene som den nye boken er basert på. Det skrev Norge Idag tidligere i år.

Budskapene til psykologiprofessoren fremstår ofte banale. «Rydd rommet ditt», er en av oppfordringene han er mest kjent for.

– Grunnen til at jeg sier «rydd rommet ditt» er fordi dette er en overkommelig oppgave. Kanskje livet ditt er kaos, bare helvete, som israelittene i ørkenen, og du vet ikke hvor du skal begynne. Vel, du kan organisere sokkeskuffen din og re opp sengen din. Det er et symbolsk tilbud om morgenen.

– Jeg vet at dette høres latterlig ut, men det er fortsatt sant: Det er en gjenskaping av åpningsscenen i første Mosebok der Gud skaper orden i kaos. Det er det du er kalt til å gjøre, fordi du er skapt i Guds bilde. Lag litt orden midt i alt kaoset, sier Peterson.

Han forteller at den mest eventyrlige veien fremover i livet, som også er den mest meningsfulle veien videre, er den som involverer å frivillig ta på seg maksimalt med ansvar.

– Det er dette korset symboliserer, sier Peterson, og legger til:

– Uten ansvar, får man ikke eventyr. Da er det ingenting som står på spill. Og hvis det ikke er noe på spill, finnes det ingen mening. Så dette er en invitasjon til eventyr.

Professoren viser til Platon og Sokrates, som mente at all læring var å huske.

Vel, det er sannhet i det. Det er å huske hvem du er. Du er Abraham. Du er Moses. Du er Sarah. Du er Adam. Du er Noah. Hvem andre skulle disse historiene handlet om?

Peterson insisterer på at hvis du har levd et liv, ville du vært alle disse karakterene.

Alle går gjennom en tid med storm, alle bor i Babels tårn, alle begår stolthetens synd. Derfor må vi begi oss ut på eventyr, og alle bør stå opp mot tyranni og slaveri. Alt dette er en del av den menneskelige opplevelsen.

Videre trekker Peterson en parallell mellom kjønnsdebatten og Babels tårn. Han viser til at vi i dagens samfunn ikke lenger klarer å bli enige om hva en mann eller kvinne er, og at ord dermed mister sin mening.

Når ord mister betydning, er det en indikasjon på at du befinner deg i Babels tårn. Vil det føre til elendighet? Definitivt, fastslår professoren.

Hva er veien ut? Du må kjenne bibelhistoriene. De orienterer deg. For hvis du sier «Gud er død», i Nietzsches terminologi, kollapser den forenende etosen, og verden blir meningsløs. Det som skjer er at verden blir til helvete, og helvete karakteriseres av lidelse.

Peterson tror og at det sekulariserte samfunn, uten Gud eller mening, kan forklare det New York Post beskriver i sin spørsmålsformulering som en «epidemi av angst og depressjon».

Unge menn har blitt demoralisert, og unge kvinner har blitt fristet nedover hagestien. Du kan velge å ikke ta på deg ansvar, og heller degenerere deg selv til infantil selvtilfredsstillelse. Men hvis det er en hver i henhold til deres behov, så blir vi patetiske. For hvem er du nå blitt? Du er bare et bunnløst forbruk. Da er det ikke rart du er feit og elendig. Det er et forferdelig liv.

Avslutningsvis sier Peterson at de bibelske historiene er i seg selv en slags motgift mot jordlig lidelse. Han kommer og med en oppfordring til skeptiske og tvilsomme ateister:

En kritisk leser kan å skille klinten fra hveten. Du kan ikke bare finne noe som plager deg og deretter kaste hele boken til sides. Lesing er etterforskning. Du samler det som er relevant og nyttig, og du forkaster resten og bruker ditt kritiske skjønn. Hvis du er fornuftig, gjør du det bra, fordi du sikter opp, og du vil lære.

«We Who Wrestle with God» lanseres tirsdag 19. november.

På Amazons produktside, blir boken beskrevet slik:

«Adam og Eva og menneskehetens evige fall; den harme og til slutt morderiske krigen mellom Kain og Abel; den katastrofale flommen av Noah; den spektakulære kollapsen av Babelstårnet; Abrahams forferdelige eventyr; og eposet om Moses og israelittene. Hva er betydningen i disse historiene? Hvilken kraft skrev og samlet dem gjennom de lange århundrene? Hvordan førte de vår ånd og verden sammen, og pekte oss i samme retning?»

mest lest