Drastisk økning av antall henleggelser i Oslo

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. desember 2023 | 06:26

Ferske tall fra politiet viser en drastisk økning av antall henleggelser i Oslo.

Det skriver Avisa Oslo.

Nesten 75 prosent av saker anmeldt i Oslo politidistrikt blir henlagt, ifølge avisen.

Ifølge tall fra Oslo politidistrikt per 7. desember har andelen henlagte saker økt jevnt siden 2018. Antallet henlagte saker har også vist en økning hvert år, selv om 2023 ennå ikke er avsluttet. I 2018 ble 68,4 prosent av sakene henlagt, mens dette tallet har økt til 74,8 prosent i 2023.

Politiinspektør Audun Kristiansen i Felles enhet for påtale i Oslo politidistrikt uttaler til avisen at andelen oppklarte prioriterte saker, som for eksempel drap og drapsforsøk, er betydelig høy. På den annen side har vinningskriminalitet, som ran og lignende, en lav oppklaringsprosent.

– Politiet vil aldri oppnå å få tilstrekkelig ressurser til å etterforske alle straffesaker og må foreta strenge prioriteringer på hva som skal etterforskes eller ikke. Et fenomen som kanskje er mer typisk for Oslo enn andre mindre steder, er at i en by med så mange mennesker hvor en stor del også er på gjennomreise, bidrar til at det er lettere å begå kriminalitet uten å bli oppdaget, og som gjør det vanskeligere å oppklare, sier han til Avisa Oslo.

Kristiansen påpeker også en markant økning i antall drapsforsøk i år. Dette fører til at kapasitet som ellers kunne vært anvendt på mindre alvorlige forbrytelser, blir omfordelt til mer alvorlige saker.

mest lest