Russlands president Vladimir Putin hadde en uvanlig tettpakket timeplan i St. Petersburg. Der hørte han først om siviles lidelser under andre verdenskrig. Så besøkte han en fabrikk som leverte våpen til krigen i Ukraina.
Putin besøkte St. Petersburg i anledning 80-årsjubileet for opphevelsen av Nazi-Tysklands beleiring av byen, der innbyggerne gjennomlevde forferdelige lidelser fra 1941 til 1943.
Presidenten begynte med å plassere en blomsterbukett ved et minnesmerke og besøke St. Petersburg-museet, der en ny utstilling kaster lys over russernes lidelser under andre verdenskrig.
Han møtte deretter museumsfolk og veteraner fra den tiden, som fortalte om byens lidelser, som da ble kalt Leningrad.
Da Vladimir Putin fikk ordet, tok det imidlertid raskt en mer aktuell vending.
Først langet han ut mot Vesten og forsøkte å stemple vestlige land med Nazi-Tyskland.
– Som du har hørt, foreslo vi nylig en avstemning i FN for å fordømme glorifiseringen av nazismen. Når det kom til stykket, stemte 50 land mot. Hvem kan være imot glorifiseringen av at nazismen er kriminell? sa Vladimir Putin.
I begynnelsen av invasjonen 24. februar 2022 anklaget Vladimir Putin Ukraina for å være ledet av nazister, og han har gjentatte ganger snakket om at Russlands soldater «avnaziserer» Ukraina.
Presidenten fortalte deltakerne om Nürnbergprosessen, der flere av Adolf Hitlers nære medarbeidere ble dømt til døden.
Utklipp fra en film om Nürnbergprosessen ble vist, og umiddelbart etter filmen snakket Putin om situasjonen i Ukraina.
Sergej Matsjinskij, som har vært utplassert i de russiskokkuperte områdene i Ukraina, fikk ordet:
– Folk blir ikke bare drept av granater. De blir drept fordi de tenker annerledes, sa Sergej Matsjinskij, som fortalte Vladimir Putin at en av hans venner hadde blitt skutt av ukrainerne fordi han ikke ville akseptere den nåværende regjeringen.
– Dette er de samme forbrytelsene som blir begått, og under samme flagg og med samme grusomhet,» sa Matsjinskij og refererte til filmen om nazistiske forbrytelser.
Deretter kom Sergei Machinsky med en grundig bønn til Vladimir Putin.
– Jeg vil gjerne be om. Ja, vi vil alle be om at du gir instruksjoner til en undersøkelseskomité slik at folk kan lære om de samtidige forbrytelsene begått av nazistene.
Presidenten fortalte forsamlingen at det nåværende regimet i Ukraina selv hadde startet fiendtligheter ved å begå et kupp i landet i 2014, hvoretter Russland hadde måttet beskytte de etniske russerne i landet.
– Alt vi gjør nå, inkludert den spesielle militæroperasjonen, er – og jeg har sagt dette mange ganger – et forsøk på å få slutt på krigen, sa Putin.
Deretter fortalte han at Ukraina, etter hans mening, er russisk.
– Dette er historisk sett vårt territorium, sa Putin.
– Vi kunne ikke gjøre annet enn å reagere etter statskuppet, der de begynte å utrydde folk som bor i disse områdene bare fordi de føler seg knyttet til russisk kultur.
Ifølge den russiske presidenten står Ukrainas regjering bak forbrytelser mot sivilbefolkningen, akkurat som nazistene under andre verdenskrig.
– Dette er noe vi aldri må glemme. Det er viktig å registrere alt de gjør, spesielt mot sivilbefolkningen, og det skal vi gjøre, sa Putin.
Putin snakker også om nazisme han mener han har identifisert i nabolandene.
– Se på hva som skjer i Latvia, for eksempel. Det er menn fra SS som åpent marsjerer dit hvert år mens de blir beskyttet av de lokale myndighetene. Dette er tidligere soldater fra SS-enheter, og de gjør det åpent, sa Putin.
Uttalelsen fant raskt veien til latvisk fjernsyn, som sier at det faktisk har vært en årlig marsj gjennom Riga, hvor veteraner som kjempet på tysk side under andre verdenskrig la blomster på et monument for å minnes kampen mot Sovjetunionen, som etter deres mening holdt Latvia okkupert.
Etter møtet med veteranene, besøkte Putin en våpenfabrikk.
Obukhov-fabrikken har bygget våpen siden 1863 og drives i dag av Almaz-Antey-gruppen, som leverer våpen til krigen i Ukraina.
Her møtte Vladimir Putin en gruppe fabrikkarbeidere som stilte ham spørsmål.
– I dag feirer vi at vi brøt blokaden av Leningrad. For alle herfra er det en personlig historie. Obukov-anlegget var i frontlinjen, og mer enn seks og et halvt tusen ansatte døde under krigen. I dag står vi nok en gang overfor nynazismen. Hva tror du kan hjelpe oss med å vinne denne konfrontasjonen?
Vladimir Putin var raskt klar med et svar:
– Vet du hva? Jeg møtte nettopp veteranene, og vi diskuterte nettopp det, sa Putin.
Deretter fortalte han fabrikkarbeiderne om den ukrainske Stepan Bandera, som samarbeidet med nazistene under andre verdenskrig, og som i noen ukrainske kretser fortsatt blir sett på som en frihetens helt.
– Det er helt rimelig å snakke om at vi kjemper mot nynazister fordi Bandera, som samarbeidet med Hitler og skjøt sivile, blir opphøyet til nasjonalhelt i Ukraina, sa Putin, og la til at etter hans mening skyter ukrainere fortsatt sivile.
Nå kom Vladimir Putin med det nærmeste han kom denne onsdagen å levere de store nyhetene observatørene hadde ventet.
Nyheten om å mobilisere enda flere russere til krigen i Ukraina kom ikke, men han forsikret arbeiderne ved St. Petersburg-anlegget om at de ikke ville bli sendt til fronten hvis det skulle skje.
– Når det gjelder sammenkallingen under delvis mobilisering, vil alle ansatte i det militær-industrielle komplekset ha muligheten til å bli unntatt, sa Putin.
Han roste også staben for å være eksepsjonelt effektive.
– Vi produserer mer enn tre ganger så mange luftvernmissiler som USA. I det store og hele produserer vår militærindustri det samme antallet luftvernmissiler per år som resten av verden til sammen, sa Putin.
Etter Russlands angrep på Ukraina har det ikke vært mulig å telle hvor mange missiler russerne bygger, men ifølge presidenten er det sant.
– Vår produksjon er sammenlignbar med resten av verden. Derfor har vi noe å stole på. Alt dette kan bare gi tillit til at seieren blir vår, sa Vladimir Putin før hans siste offisielle programpost var fullført.