Ble hentet til Norge av UD – viser seg å ha vært «moralpoliti» for IS 

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. januar 2024 | 09:41

To terrorsiktede søstre, som vokste opp i en somalisk familie i Bærum ble i mars 2023 hentet til Norge. I 2013 dro de som tenåringer til  til Syria og sluttet seg til Den islamske stat (IS).

Kvinnene var 16 og 19 år da de dro fra Norge i 2013.Den eldste av søstrene fikk to døtre, den yngste fikk én datter under oppholdet i Syria. Alle fem ble hentet til Norge. Fedrene til de tre barna har hatt IS-tilknytning.

Etter norsk lov har barna også norsk statsborgerskap.

De to jentene ble profilert i Åsne Seierstads prisbelønte bok «To søstre» fra 2016.

– Levekårene i leirene er svært dårlige og farlige. Disse norske barna har i lang tid bodd i leire som ingen barn burde leve i. I leirene er det også en fare for at barn kan bli radikalisert og senere rekruttert til terrorbevegelser. I Norge kan barna få den oppfølgingen som de trenger, sa daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt om «hjemhentingen».

– Å hente disse kvinnene tilbake til Norge, er viktig i et sikkerhetsmessig perspektiv. Det blir opp til politi og domstolen å vurdere om disse kvinnene har gjort noe straffbart og i så fall bestemme hvilken straff de vil få, fortsatte hun.

FrP var sterkt kritisk til at de ble hentet til Norge.

– Det er galskap å hente voksne IS terrorister til Norge, de har ingenting her å gjøre, sa FrPs innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborg til iNyheter da nyheten ble kjent.

De to kvinnene ble arrestert og fengslet da de ankom Norge i slutten av mars 2023.

Kvinnene har påstått at de er ofre for menneskehandel.

– De tar avstand fra terrorgruppa IS og har aldri deltatt i noen kamper eller noe som helst i forbindelse med IS, sa forsvarer Geir Lippestad etter at de kom hjem.

I oktober ble de løslatt. De er fortsatt siktet for terrorvirksomhet.

– Moralpoliti

Torsdag denne uken skriver NRK en sak om jentene. De har fått folk lokalt i de kurdiskkontrollerte områdene og fra Al-Hol-leiren der de norsk-somaliske kvinnene var fra 2019-2023 til å undersøke jentenes rolle etter at de overga seg i 2019.

Bildet som tegnes er at de var svært aktive i å håndheve strenge sharia-tolkninger og er beskrevet som en del av leirens «moralpoliti». Særlig den eldste søsteren beskrives slik.

Dette «moralpolitiet» sanksjonerte kvinner som avvek fra de praktiske og moralske reglene de mente gjaldt.

– De gikk til angrep på kvinner på markedet som ikke hadde dekket til ansiktet. De fra Norge var også der, hevder leirsjefen Rashid Omar.

En unge kvinne NRK har fått snakket med sier hun fryktet de norske statsborgerne – og hevder at den eldste av dem truet og slo henne.

– Før de dro, sa den eldste til meg: «Selv om du drar til hjemlandet ditt så har vi sovende celler. Vi kan ta deg hvor som helst».

I Al-Hol leieren der de mange tusen kvinnene og barna som overga seg eller ble tatt til fange da IS kollapset i 2019, opprettholdt en del av kvinnene ideologien, og noe utpekte seg selv til å håndheve den. Dette var kjent i en FN-rapport allerede i 2020.

Flere kvinner, som er anonyme, identifiserer for NRK de to søstrene. Mange er skremt over dem. De var av de mest aktive i å håndheve en svært middelaldersk tolkning av islam.

Ifjor er de to kvinnene altså hentet til Norge, av UD. Og de er løslatt.

Gjennom sine advokater benekter søstrene at fremstillingen av dem er riktig. De fastholder at de ble holdt i Syria mot sin vilje og at de har tatt avstand fra IS sin islamske ideologi.

mest lest