Hvor mye har det egentlig snødd?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. januar 2024 | 11:41

Den siste tiden har det snødd mer enn på lenge mange steder. Og snøen har vært utfordrende.

Noen målestasjoner har hatt rekordmålinger i januar. Hvordan måler Meteorologisk institutt snø? Og hvor kan du finne disse målingene? skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

To måter å måle snø på
Snøen kan måles med en snømåler som ligner på den vi bruker til å måle regn. Forskjellen er at snømåleren har vindbeskyttelse rundt beholderen. Likevel er snøen utfordrende å måle når vinden tar tak. Da fyker snøen rundt og opp i stedet for å legge seg pent i måleren.

Her forklarer klimaforsker Karianne Ødemark hvordan snøen måles og hvorfor det kan være utfordrende.

Artikkelen fortsetter.

Snødybdemålingene kan også være utfordrende. En automatisk lasermåler måler snødybden på akkurat det stedet der måleren står. I tillegg finnes det noen manuelle snødybdemålere som fortsatt er i bruk. Meteorologisk institutt i Tromsø har en slik måler.

Les også: Meteorologisk institutt: Nå er det kaldt. Men hvorfor var kloden vår så varm i fjor?

Vil du vite hva snødybden er på ditt sted og om det er mer eller mindre enn normalt? Da kan du søke opp målestasjonen på cryo.met.no.

Slik gjør du: velg målestasjon ved å skrive inn eller klikk på steder i kartet. Når du finner stasjonen markert med en blå markør, klikk på markøren for å få opp snødybden. Klikk en gang til på grafen for å se den og laste den ned i større format. 

På figuren er vinterens målinger markert med turkis. De røde prikkene viser rekordmålinger for målestasjonen. Den stiplede linjen viser tidligere maksimum og minimum snødybde.

mest lest