Wagner-soldat hevder han ble truet: – Det er selfølgelig ingen som skyter sivile eller barn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. april 2023 | 12:42

Den ene russiske Wagner-soldaten sier nå at han ble presset til å feilaktig innrømme sine handlinger. Også Wagner-leder Jevgenij Prigozjin avviser anklagene.

To russiske menn Azamat Uldarov og Aleksej Savichev som var tidligere Wagnersoldater, fortalte i et intervju med organisasjonen Gulagu.net at de drepte sivile og barn under sitt opphold i Ukraina.

Påstandene ble fremsatt i videointervju, som ble lagt ut på YouTube av organisasjonen.

– Vi har drept mange barn, sier Ulrarov i klippet ifølge CNN.

Han beskrev blant annet en konkret hendelse der hans enhet hadde fått ordre om å rydde en boligblokk i byen Bakhmut i Øst-Ukraina, der noen av de mest intense kampene har funnet sted de siste månedene.

Ifølge Uldarov gikk han ned i kjelleren, hvor han fant 300 til 400 mennesker, inkludert rundt 40 barn.

– Jeg hadde ordre om ikke å slippe noen ut. Ingen. Jeg adlød og slapp ingen ut. Vi gikk inn som en gruppe og lot ingen slippe unna. (…) Jeg hadde ikke noe valg, jeg kunne ikke ha gjort noe annet. Det var en ordre om å eliminere alle, forklarer han.

Ifølge organisasjonen Gulagu.net snakker de to tidligere Wagner-soldatene fritt og uten vestlig innflytelse – noe som blant annet skyldes at de to russerne fortsatt er i Russland.

Men en av dem, Azamat Uldarov, har senere sådd tvil om dette.

Tirsdag, dagen etter at Gulagu.net publiserte videoen, sa Uldorov at han hadde blitt presset til å si de tingene han sa i videoen.

I et intervju med mediekanalen Ria Fan sier Uldorov at Gulagu.net er i besittelse av kompromitterende videoer av ham som ville bli publisert hvis han ikke adlød.

Ria Fan er en del av den russiske medieorganisasjonen Patriot Media Group, der Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin er styreleder. Ifølge EU er mediene involvert i regjeringsvennlig propaganda og desinformasjon om Russlands krig i Ukraina.

Prigozjin har gjennom sin pressetjeneste også selv benektet uttalelsene fra de tidligere Wagner-soldatene.

– Når det gjelder drap på barn, er det selvfølgelig ingen som skyter sivile eller barn. Det er helt unødvendig. Vi kom for å redde dem fra regimet de var under, sier Wagner-lederen.

Russiske medier har også gjort intervjuer med to andre tidligere Wagner-soldater som avviser historiene til Uldarov og Zavitsjev.

Tidligere Wagner-soldater: – Vi har drept mange barn

mest lest