I en uvanlig åpenhjertig opptreden i podkasten Ness påskeaften forteller Trygve Slagsvold Vedum at han skjønte at Jens ville bli finansminister da Jonas kalte ham Jens, og han går langt i å forsvare Trumps tollpolitikk. Hans overraskende positive kommentarer om Donald Trump vil stjele overskriftene.
Senterpartiets leder fremhever Trumps evne til å nå ut til den amerikanske arbeiderklassen, en analyse som kaster lys over hans egen politiske filosofi og Norges rolle i en globalisert verden.
I en tid der amerikansk politikk polariserer, velger Vedum å trekke frem noe positivt ved USAs president: hans evne til å gi stemme til de som føler seg oversett.
«Jeg tror at han treffer veldig mange folk som har mistet håpet,» sier Vedum om Trump. Han peker på hvordan Trump appellerer til lavere arbeiderklasser som har opplevd økonomisk stagnasjon i flere tiår. «Han treffer veldig mye av den lavere, lavere arbeidetklassen i USA,» legger han til, og understreker at dette er en gruppe som har blitt sviktet av det etablerte politiske systemet, inkludert demokratene.
Vedums analyse er basert på observasjoner fra en reise til USA høsten 2024, der han som finansminister møtte vanlige folk – fra konduktører til kioskansatte. «Alle støttet Trump,» forteller han, og forsøke r å forstå de underliggende årsakene til Trumps popularitet.
En ærlig og nær Vedum
Podkasten gir et sjeldent innblikk i Vedums personlighet. Han snakker fritt om alt fra kaninavliving til nasjonalromantikk. Når han diskuterer Senterpartiets exit fra regjeringen i 2023, er han krystallklar: «Det handler om at vi satt noen grenser.» Han understreker at partiets motstand mot å gi mer makt til EU, særlig innen energipolitikk, var en prinsippsak som sto over regjeringsdeltakelse.
Vedums deler anekdoter fra privatlivet, som da han avlivet to kaniner på lovlig vis, men ble rapportert på Facebook av naboer. «Det var helt etter boka,» insisterer han, og latteren som følger avslører en selvironi som gjør ham relaterbar.
Kritikk av globalisering og teknologigiganter
Vedum bruker også podkasten til å rette søkelyset mot økonomiske ulikheter skapt av globalisering og teknologiselskaper. Han trekker paralleller til 1800-tallets jernbaneutbygging i USA, der noen få ble rike mens mange ble fattigere. «De som eier de her plattformene, de eier egentlig hele verdens torg,» sier han om selskaper som Facebook og Google, og kritiserer hvordan de tjener på brukernes data uten å dele verdiene rettferdig.
Denne kritikken knyttes til hans refleksjoner om Trump. Vedum ser Trumps tollpolitikk som et svar på problemene skapt av et «fullstendig frihandelssystem» som har etterlatt store befolkningsgrupper i USA uten økonomisk fremgang. «Vi må også være bekymret for den der fullstendig frihandelsystemen som har vært i USA,» sier han, og peker på hvordan dette har skapt en «working poor»-klasse som jobber hardt uten å komme videre.
Regjeringsexit og nasjonal suverenitet
Samtidig avslører han overraskelsen over Jens Stoltenbergs inntreden som finansminister etter bruddet.
Og han fikk vite det da Jonas Gahr Støre ved en feiltagelse kalte ham for Jens.
«Jeg ble ganske overrasket da,» innrømmer han.
Vedum advarer mot en økende «juriststat» der jurister og byråkrater får for mye makt, og tar til orde for mer politisk styring og folkelig innflytelse. Han kritiserer også EUs standardisering, som han mener gjør livet dyrere og mer byråkratisk for vanlige folk, og trekker frem vann- og avløpsdirektivet som et eksempel på unødvendig regulering.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.