Vi er de som ikke skal nevnes på NRK

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. juni 2024 | 20:36

Dette er en kommentar.

Tirsdag morgen ble jeg nedringt av journalister etter at Sør-vest politidistrikt vedtok å anmelde iNyheter/meg for publisering av en video som i omriss viser et drap på Karmøy.

Anmeldelsen hadde klar nyhetsverdi. Aftenposten, som var først ute med saken, hadde gjort klar intervju med meg kvelden før og navnga iNyheter og meg på normal måte. Det gjorde også flere andre medier, inkludert VG.

Men fra en journalist i NRK fikk jeg en merkelig henvendelse. Det sto følgende:

«Vi kommer ikke til å navngi iNyheter og vi vil omtale deg som «redaktør av mediehuset»».

Min respons var å ikke gi uttalelser til NRK.

Etter at jeg Dagbladet det samme. De hadde imidlertid allerede fått uttalelser fra meg og benevnte meg som «vedkommende» og iNyheter som «nettstedet».

Vi kan bare spekulere i årsakene, men det er vel ikke langt unna sannheten om det dreier seg om en kalkyle om å ikke gi iNyheter oppmerksomhet.

I en artikkel på onsdag hvor NRK omtaler politiets henleggelse av sin egen anmeldelse, skriver de riktignok følgende:

«NRK har valgt å ikke dele navnet på redaktøren eller nettsiden for å hindre videre spredning av videoen

Men dette er en begrunnelse de først kom opp med etter at spørsmålet er reist om hvorfor de ikke omtalte oss på tirsdag. Og hvor mange tastetrykk er videoen unna for de som faktisk vil oppsøke den?

Jeg kan ha en viss aksept (forretningsmessig dog ikke redaksjonell aksept) for at Dagbladet unnlater å nevne oss. De er en privat, forretningsdrevet aktør og i den grad deres lesere får øynene opp for en konkurrerende nettavis, kan det ramme deres egen virksomhet. Det er bare så mange minutter per døgn folk har til å lese nettaviser. Fem minutter brukt på iNyheter, kan være fem minutter mindre på Dagbladet.

Men når det gjelder statskanalen NRK, finansiert av skattebetalerne, er det ikke akseptabelt at de gjør selektive (politiske?) valg om hvem de skal gjøre kjent for sitt publikum. NRK skal rapportere nyhetene objektivt. Og de skal ikke velge ut hvilke aktører som skal gis oppmerksomhet eller ikke.

At NRK de facto gjør dette i stort omfang og langt utover denne enkeltsaken med iNyheter, er vi selvfølgelig klar over. Men derfor var min boikott en mulighet til å sette fokus på NRKs «redaksjonelle valg». For til vanlig vil de benekte at de gjør slikt, nemlig velger hvem som skal få oppmerksomhet og ikke.

Det gamle og det nye

Folk i Norge er fortsatt mer lojale til mainstream-mediene enn i mange sammenliknbare land. Og en av årsakene er at folk simpelthen ikke aner at det finnes alternativer. Dere kan prøve med deres egen bekjentskapskrets: Hvor mange har engang hørt om iNyheter?

Sett fra perspektivet til det etablerte Medie-Norge fungerer det altså å ikke ta ordet «iNyheter» i sin munn.

I denne saken om publisering av videoen hadde iNyheter tatt et annet valg enn de andre mediene. Vi sto også opp mot politiets press. At vi gjorde det er en nyhetssak verdig en debatt på eksempelvis Dagsnytt 18. Men om det i det hele tatt blir en debatt der, kommer den til å foregå uten den redaktøren som tok valget. Fordi NRK ikke vil meg/iNyheter oppmerksomhet.

Jeg håper NRKs egne redaksjonelle medarbeidere og ledelsen selv reflekterer over om de her er nøytrale, slik de etter Vær Varsom-plakaten skal være. Behandler dere iNyheter som andre medier? Og i så fall: Er det en god begrunnelse for forskjellsbehandlingen?

Vi ønsker selvfølgelig så mange lesere som mulig. Og folk spør oss hva vi kan gjøre for å nå ut til flere. Men mitt svar da er at vi i fravær av et stort budsjett til annonsering, ikke kan eller bør gjøre noe spektakulært.

Det er heller ikke nødvendig for å overleve slik det ser ut. Jeg tror vi får pressestøtte i år da vi etter de kriteriene som er publisert, godt og vel kvalifiserer. Og med det antall abonnenter vi gradvis opparbeider går det så vidt rundt selv med dagens lesertall og nedslagsfelt. Vi har derfor ikke hasverk. Ved å ta redaksjonelle valg med integritet og ha et noe annet og mindre politisk korrekt og konformt blikk enn mainstream, vil det dukke opp saker der vi stikker oss ut, og litt etter litt blir kjent for flere.

Med Resett var det Grande-saken og de andre medienes fortielse som virkelig gjorde oss kjent (og kjær?). Men slike skjeletter i skapet er det ikke mange av. iNyheter har derfor tålmodighet. Vi tror det produktet vi leverer per idag i form av artikler, innlegg, kommentarer og podkaster er godt nok for å holde på både 10 og 50 ganger så mange lesere som vi har idag. Det som holder oss tilbake er ikke i hovedsak at produktet er for smalt eller dårlig, men at folk flest ikke vet om oss.

Dere som allerede er kjent med oss kan selvfølgelig hjelpe med å spre ordet om iNyheter som er reelt og annerledes alternativ. Og mange av dere gjør det.

Men det er klart at fair behandling i NRK med sine 1,5 millioner daglige lesere, seere og lyttere, hadde gitt en helt annen eksponering.

Og det vet de som bestemmer i NRK.

Som sagt, en ting er Dagbladet. De er en privat aktør. Men det er altså ikke NRK. I det minste ikke formelt.

NRK skal dekke nøytralt. Og noen ganger har faktisk iNyheter og våre meninger nyhetsverdi.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

NRK nekter å navngi iNyheter

mest lest