EU vurderer å opprette våpenfond til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juli 2023 | 10:59

EU vil foreslå et våpenfond for å holde Ukrainas militære lager de neste fire årene til en kostnad på opptil 20 milliarder euro, ifølge diplomater kjent med planen.

Det tilsvarer omlag 226 milliarder norske kroner.

Forslaget vil ikke innebære at EU direkte betaler for Ukrainas våpen. I stedet vil Brussel hjelpe land med å dekke sine egne kostnader ved å kjøpe og donere gjenstander som ammunisjon, missiler og stridsvogner. Det vil også bidra til å betale for å trene ukrainske soldater, skriver Politico.

Det er en tilnærming EU vedtok kort tid etter at Russland invaderte Ukraina. Men det nye forslaget, utarbeidet av EUs diplomatiske tjeneste, ville effektivt turbolade strategien.

For det første vil prislappen være en stor forpliktelse for EU, potensielt øke med nesten fem ganger de 4 milliarder euro medlemsland har tildelt så langt for lignende innsats i løpet av det siste året pluss.

Det vil også sementere et ideologisk skifte for EU, et selverklært fredsprosjekt. Før Russland invaderte Ukraina, ville konseptet om at EU subsidierer våpenforsendelser til en krigssone vært utenkelig. Nå er det på nippet til å bli nedfelt i årene som kommer.

Ironisk nok, blir alt dette gjort via et eksisterende fond kalt «European Peace Facility».

Josep Borrell, EUs toppdiplomat, antydet ideen under et EU-ledermøte i forrige måned.

– Dere må gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg, sier han. «Så European Peace Facility for Ukraine, kanskje det må bli et nytt ukrainsk forsvarsfond».

mest lest