Nok et vanvittig og ufattelig asylmisbruk avslørt – hvor politiet endelig har reagert

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 19. juli 2023 | 20:42

Dette er en artikkel ispedd meningsinnhold som står for skribentens hånd.

Utlendingen (heretter benevnt som «Mohammed») skulle egentlig ha vært avvist fra Kongeriket Norge allerede i 1999.

Pågrepet
Fredag 7. juli 2023 ble Mohammed anholdt av politiet for et særdeles langvarig ulovlig opphold i Norge.

Politiets utlendingsenhet (PU) fremstilte deretter Mohammed for Oslo tingrett, og ønsket ham i første omgang internert i fire uker i påvente av en fremtidig tvangsretur til sitt hjemland, Kenya.

Kriminell og utvist
Mohammed er straffet i Norge for en rekke forhold. Han har blant annet av den grunn vært vurdert utvist i 1999, 2004, 2011, 2017 og 2020. Men, disse sakene ble av uforståelige grunner henlagt av Utlendingsnemnda (UNE) fordi det allerede eksisterte et utvisningsvedtak (?).

Mohammed har en særdeles lang historikk med forskjellige vedtak tilknyttet hans rett til opphold i Norge. Bortsett fra et kort tidsrom i 2018/2019 hvor hans nye (?) asylsøknad var til utredning, har Mohammed ikke hatt lovlig opphold i Norge siden 2006.

I 2016 ble Mohammed besluttet utvist med fem års innreiseforbud. Nærværende vedtak ble forlangt omgjort, men UNE fastholdt eget vedtak 15. mai 2019.

Når det gjelder selve utvisningen, begynner ikke innreiseforbudet å løpe før Mohammed fysisk har forlatt landet.

Ukjent adresse
Fra 2006 til 2018 var Mohammeds adresse helt ukjent for norsk politi. I forbindelse med sin nye asylsøknad i 2018, oppga han sin fars adresse i Oslo.

Dette til tross for han på grunn av trusler er ilagt besøksforbud mot sin far, samt at han har plikt relatert til utlendingsloven til enhver tid å meddele politiet.

Returplikt
Mohammed har vært forpliktet til å forlate Norge siden 2019, men han har bevisst valgt å ikke etterkomme dette pålegget. Grunnen til dette, ifølge ham selv, er at han mangler reisedokumenter.

I den anledning anførte tingrettsdommer, Helene Engebrigtsen, at Mohammed på ingen måte hadde medvirket å skaffe tilveie slike dokumenter.

I dag er utvisningsvedtaket til syvende og sist endelig,  

Tvangsretur
PU har planlagt å transportere Mohammed til Kenya i løpet av tre til seks uker. Bakgrunnen til at det eventuelt vil ta så lang tid for denne hjemsendelsen, er at det på grunn av turistsesongen i sommer er noe besværlig å få bestilt hensiktsmessige billetter til Kenya om sommeren, innbefattet transittmuligheter for en utlending uten rett til opphold i transittlandet.

Slutning
Retten besluttet at internering i fire uker ikke var et uforholdsmessig inngrep overfor Mohammed, hvorpå han frem til uttransportering vil holdes internert på Trandum utlendingsinternat.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest