Ukraina: Russland vil sette i gang ny offensiv

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juli 2023 | 02:27

Ukrainske militære ledere kaller situvasjonen «komplisert» etter at Russland har samlet store styrker i Nordøst-Ukraina.

Russiske styrkene vil forsøker å komme på offensiven i Øst-Ukraina. Det skal skje nord for byen Bakhmut, i Kharkiv-regionen, ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer ukrainske kommandanter.

Ifølge en talsperson for Ukrainas østlige militære styrker så har den russiske hæren samlet mer enn 100.000 soldater og 900 stridsvogner i området.

Hvis dette stemmer, er det snakk om en ganske stor styrke.

Det er riktig nok ikke klart hvor mange nye soldater som har kommet til eller om de har vært i Øst-Ukraina fra før.

Ukrainske myndigheter sier at situasjonen er «komplisert».

Offensiven går sakte
Den siste uka har ukrainerne tatt noen få kvadratkilometer et par steder langs fronten, et annet sted har russerne rykket litt fram.

Lederne i Ukraina sier at det ikke går så raskt som de skulle ønske.

USA
Den ukrainske motoffensiven vil gå sakte og prisen vil være høy, sa USAs generalstabssjef Milley tirsdag.

– Jeg tror det er mye kamp igjen å gå, og jeg kommer til å holde meg til det vi sa før: Dette kommer til å bli lenge. Det kommer til å bli vanskelig. Det kommer til å bli blodig, sa Milley under en pressekonferanse i Pentagon etter et møte i den vestlige arbeidsgruppen for våpenforsendelser til Ukraina.

Putin
Det russiske forsvarsdepartementet sa tidligere at de ukrainske væpnede styrkene hadde gjort mislykkede forsøk på en motoffensiv siden 4. juni. Russlands president Vladimir Putin understreket at det ukrainske militæret ikke hadde klart å oppnå noen suksess på noe område. Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu har ukrainske tap oversteget 26.000 soldater siden starten av motoffensiven.

Sanksjoner
Londons nye sanksjoner mot russiske statsborgere og organisasjoner er ikke annet enn et show av åpenlyst hykleri, noe som har blitt et kjennetegn på Londons utenrikspolitikk, sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, tirsdag.

– Vi anser Londons åpent fiendtlige handlinger som nye manifesteringer av utilslørt hykleri, som har blitt et kjennetegn for den britiske utenrikspolitikken, sier hun.

Ifølge Zakharova kan ingen «sanksjonskramper» hjelpe London med å tvinge Russland til å endre sin suverene kurs. «Oppgaven og målene for den spesielle militæroperasjonen vil bli fullt ut oppnådd,» understreket hun.

Storbritannias utenriksdepartement kunngjorde mandag sanksjoner mot 13 russiske statsborgere og Artek internasjonale barnesenter på Krim.

mest lest