«Vi og dem»: En ny bølge med islamsk radikalisering og terror er i vente i våre land (+)

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. oktober 2023 | 15:06

Dette er en kommentar.

Hamas’angrep på sivile israelere kommer trolig til å igansette reaksjoner som vil øke muslimers offermentalitet og spore bitterhet og hevntanker. Vi må derfor være forberedt på mer terror i islams navn fremover.

Naive optimister vil håpe at Hamas hensynløse terroraksjon ville få et flertall av muslimer til å ta avstand fra handlingene og vende dem og deres jihadistiske ideologi ryggen. Samt at Hamas uttalte målsetting om å fjerne Israel fra kartet, ble forlatt av majoriteten.

Men dynamikken som nå utspiller seg. vil mest sannsynlig føre til det motsatte: Flere muslimer vil barrikadere seg bak en oppfatning om at palestinerne er undertrykt og at de er deres representanter og del av ummaen, fellesskapet av muslimer som må stå sammen mot islams fiender.

For Israel var angrepet fra Hamas et sjokk. Mange trodde landet og dets befolkning var kommet i en fase av mer sikkerhet og en positiv fremtid der Israel ble anerkjent av dets arabiske nabostater. Nå er de besatt av sin egen smerte og usikkerhet.

Som den israelske historikeren Yuval Noah Harari sa i et nylig intervju så har jødene i Israel nå ikke lenger «plass til andres smerte». Han mente bilder av sivile drepte og lidelser på Gaza derfor ikke ville gjøre noe inntrykk eller legge noen demper på Israels militære reaksjon. Som han sa, det er opp til det internasjonale samfunn å reagere på vegne av ofrene i Gaza.

Det er en ærlig analyse av hans egen samfunn. Og den er trolig sann.

Men den samme dynamikken spiller seg ut blant palestinerne, og trolig snart til mange muslimer verden over som gjennom deres arabiske og muslimske fellesskap identifiserer seg med befolkningen på Gaza. De vil kun se palestinernes smerte (som sin egen) og mangle sympati og forståelse med jødene/israelerne.

Det finnes minst 1,6 milliarder muslimer i verden. Og mange millioner av dem bor i vestlige land etter der å ha fått opphold. De blir dermed eksponert for holdninger og medier i Vesten.

Den propalestinske fraksjonen på venstresiden og i de venstrevridde mainstream-mediene, vil fortsatt utvise sympati med lidelsene til befolkningen i Gaza, men i økende grad vil tyngdepunktet i vestlig diskurs trolig flytte seg i retning Israel. Ikke minst vil den politiske dynamikken i USA drive det i den retning. Hamas sine drap på 1400 sivili jøder og gisseltakingen av nesten 200 andre, kan ikke lett hoppes bukk over selv for propalestinske grupper på venstresiden.

Og omtanken og påpekningen i Vesten for de 1600 jødene, mens tusenvis flere palestinere/arabere i Gaza dør i bombeangrep og en forventet bakkeoperasjon, vil irritere og forbitre muslimer i vestlige og andre land. De vil fyre seg opp i raseri over det de mener er hykleri og dobbelmoral, slik vi også så det etter 9/11. De vil mene reaksjonene i Vesten viser at vi bryr oss mindre om et muslimsk enn om et jødisk (eller våre egne) liv.

Folk som har muslimske kolleagaer og naboer vil trolig allerede ha merket det. Det som nå utspiller seg som hovedsak i nyhetene er et sensitivt tema. Man føler kanskje det er bedre å skygge unna det, enn å få bekreftet mistanken om at kollegaen støtter Hamas og ikke er villig til å fordømme angrepet 7. oktober uten at de sier, «men» og deretter forteller om palestinernes lidelser i «fengslet» i Gaza.

De fanatikerne som demonsterer på vegne av palestinerne i Oslo er dessverre bare en høylydt topp på et isberg av anti-jødisk og anti-vestlig hat som ulmer under overflaten hos svært mange muslimer, oppflasket som de er med sine egne medier, og fra islam og koranskoler.

Og nå kommer denne bitterheten og deres følelse av fremmehet fra samfunnene de lever som enklaver i til å forsterkes.

Noen kommer til å skyves inn i et raseri og en følelse av at det å slå tilbake gjennom terror og drap på sivilie, er det rette å gjøre. Og de vil kunne se til Hamas som eksempel på nettopp det.

Og i bakgrunnen kommer det til å ligge en langvarig militær kampanje fra Israels side mot Gaza, som også kan utvikle seg til en flerfrontskrig mot Hezbollah og andre proxier av Iran.

Og det kan tvinge Saudi-Arabia og andre araberstater til av innernrikspolitisk opportunisme å ta fornyet avstand fra Israel.

Kort sagt står vi overfor sannsynligvis en ny bølge med økt terrorvirksomhet mot jødiske og vestlige mål samt et konfliktbilde som igjen kan skape vekstmuligheter for IS og al-Qaida liknende grupper og indvider.

Vi har hatt noen «roligere år» i så henseende etter at IS ble decimert i Syria og Irak i 2017, men nå må vi forbereder oss på et økt trusselbilde på ny.

Importen av innvandrere fra muslimske land har endret oss som samfunn permanent.

PST må nå gire opp noen hakk i sin overvåkning av islamske miljøer i Norge. Hittil har de ikke imponert i sine analyser eller innsikt.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest