Innlandet fylkeskommune har søkt råd fra PST etter at debatten om nedleggelse av skoler har ført til en opphetet situasjon.
Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) bekrefter at PST og politiet er koblet inn på grunn av trusler og hatmeldinger som har kommet, spesielt etter en NRK-debatt.
Det var Hamar Arbeiderblad som først skrev om saken.
– Det er fordi det går utover politikerrollen, sier sikkerhetssjefen i fylkeskommunen til avisen.
Krevende debattklima
Breen mottok rundt 800 tilbakemeldinger etter Debatten på NRK, hvor mange var negative eller truende. Breen sier han selv ikke vil anmelde noen, men at andre politikere vurderer dette.
Han retter kritikk mot Senterpartiet (Sp) for å ha skapt en hardere debatt ved å så tvil om fylkeskommunens utredninger.
Sps gruppeleder Aud Hove reagerer på Breens uttalelser og mener han prøver å dempe debatten. Samtidig understreker hun at hets ikke er greit. Sp har imidlertid stilt spørsmål ved utredningen, men dette ikke er det samme som å ha mistillit, forklarer hun.
– Angrep er det beste forsvar. Det vi har gjort er å stille spørsmål med mye av det som ligger i saksfremlegget. Det er ikke uvanlig at politikere hevder at saker ikke er godt nok utredet. Det handler ikke om at man ikke har tillit til administrasjonen, sier Hove til Hamar Arbeiderblad.
Det er dessuten ikke Sp som er skyld i at debattklima er blitt som det har blitt, mener hun.
Les også: AUF reagerer på flyktningkutt: – Skremmende lavt
Breen forsvarer vedtaket om å legge ned flere skoler, med henvisning til færre elever og mulige besparelser på én milliard kroner over ti år. Han anerkjenner samtidig at dette vil føre til mer reisevei for noen elever.
Pengene vil han bruke på for eksempel bruer.
Hove i Sp mener på sin side at de økonomiske beregningene er usikre, og at transportkostnadene er undervurdert.
Les også: Gründeropprør mot regjeringens skattepolitikk: – Folk har gitt opp
Endre Hjelseth, sikkerhetssjef i fylkeskommunen, understreker at kontakten med PST handler om å ivareta politikernes sikkerhet og ytringsfrihet, og at sjikane og plagsomme henvendelser kan være like alvorlig som direkte trusler.
– Det er fordi det går utover politikerrollen i form av angrep som gjør at politikere vi her snakker om får problemer i sin private jobb eller i familiesammenheng, sier han til Hamar Arbeiderblad.