FIFA-sjefen peker på Europas egen migrasjons-politikk: – Hyklere

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. november 2022 | 11:29

FIFA-president Gianni Infantino (52) gikk uten omsvøp i strupen på kritikerne av VM i Qatar. Han brulte de første 59 minuttene av pressekonferansen til en monolog som også inneholdt kritikk av Europas innvandringspolitikk.

Infantino mener i korte trekk at Qatar gjør en brukbar jobb for migrantene.

– I dag har jeg veldig sterke følelser. I dag føler jeg qatarsk. I dag føler jeg meg arabisk. I dag føler jeg meg afrikansk. I dag føler jeg meg homofil, startet Infantino.

Han sammenliknet situasjonen med den som tidligere og nå gjelder for migranter til Europa.

– Jeg er sønn av en migrantarbeider. Min far jobbet veldig, veldig hardt. Ikke i Qatar, men i Sveits. Jeg husker veldig godt hvor migrantarbeiderne i Sveits bodde. Hvordan de levde. Hvilke rettigheter de hadde. Hva som skjedde med passene deres, med legesjekkene deres, sa Infantino som mente situasjonen i Qatar også hadde bedret seg de siste årene.

– Hykleri

Han retter deretter fokus på den europeiske migrasjonspolitikken. Infantino sa at tusenvis av mennesker har omkommet på reisen og stilte spørsmål ved hvorfor ingen har foreslått et kompensasjonsfond til familiene deres.

Dette mer referanse til krav som er stilt til Qatar og FIFA.

– Så om dere bryr dere om disse menneskene, kan Europa gjøre som Qatar: Gi dem noen sjanser. Gi dem arbeid. En fremtid. Et håp. Det betyr ikke at vi ikke skal se på det som ikke fungerer. Men den moralpreken, ensidig, er bare hykleri!

Infantino mente også det var fullt mulig for homofile å komme til Qatar.

– Om noen sier det motsatte, så er det ikke Qatars oppfatning, og definitivt ikke FIFAs oppfatning. Alle skal være velkomne i Qatar. Uansett trosretning eller legning, så er alle velkomne.

VG skriver at talen medførte «sarkastiske» smil blant journalistene. Både NRK og VG er raskt ute med kommentarer som fordømmer Infantino. VGs Leif Welhaven kaller talen «absurd».

– Jeg er ganske målløs, og det var jeg egentlig helt fra første minutt, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltved.

Talen til Infantino kan sees under. Den starter ca. 13 minutter ut i klippet.

Omstridte båt-migranter får komme til Norge

mest lest