Skal granskes av spesialetterforsker: – Dette er en skam – jeg kommer ikke til å delta

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. november 2022 | 01:31

USAs justisminister Merrick Garland vil oppnevne en spesialetterforsker som skal overta to etterforskninger av tidligere president Donald Trump.

Det er angående arkiver holdt i Mar-a-Lago og da tøttespillerne hans stormet Kongressbygningen 6. januar i fjor.

– Jeg har konkludert med at det er i offentlighetens interesse å oppnevne en spesialetterforsker, sa Garland, og viste til at det sikrer uavhengighet.

Trump kunngjorde på tirsdag sin presidentkampanje i 2024. En spesialetterforsker oppnevnes derfor ofte i saker hvor det kan være snakk om en interessekonflikt.

– Jeg har gått gjennom dette i seks år, og jeg kommer ikke til å gå gjennom det lenger, sa Trump til Fox News i et  intervju kort tid etter kunngjøringen.

Trump håper republikanerne har motet til å kjempe mot avgjørelsen om å insette Jack Smith som spesialetterforsker. Han har vært kriminaladvokat i nesten 30 år.

Les også: Ny måling: DeSantis mer populær enn Trump blant republikanske velgere

Uskyldig
– Jeg har blitt bevist uskyldig i seks år på alt – fra falske riksrett til [tidligere spesialadvokat Robert] Mueller som ikke fant noe samarbeid, og nå må jeg gjøre det mer?, sa Trump. – Det er ikke akseptabelt. Det er så urettferdig. Det er så politisk.

– Jeg har aldri hørt om noe slikt. De fant ingenting. Jeg kunngjør og så oppnevner de en spesialetterforsker, sa han.

– De fant ingenting, og nå tar de en fyr som hater Trump. Dette er en skam og skjer bare fordi jeg leder i hver meningsmåling i begge partier, og han la til:

– Det er ikke engang troverdig at de har lov til å gjøre dette. Dette er den verste politiseringen av rettferdighet i landet vårt.

Hunter Biden

Trump, i likhet med mange republikanere i kongressen, kritiserte justisdepartementet for partiskhet og politisering, og pekte på den føderale etterforskningen av president Bidens sønn, Hunter Biden. Hunter har vært under føderal etterforskning siden 2018.

– Hunter og Joe Biden er kriminelle og ingenting skjer med dem, sa Trump.

– Det er urettferdig mot landet, mot det republikanske partiet, og jeg tror ikke folk bør akseptere det. Jeg kommer ikke til å akseptere det, sa Trump til Fox News.

Republikanerne kritiserer justisministeren for oppnevne en spesialetterforsker.

Senator Ted Cruz, kalte tidspunktet for utnevnelsen av spesialetterforsker problematisk gitt at Trump nettopp hadde annonsert sitt tredje valg for Det hvite hus.

DOJ ser ut til å være mer «politisert og bevæpnet» enn på noe tidspunkt i amerikansk historie, sier Andy Biggs.

Se Trump snakker om etterforskningen, som er lagt ut på YouTube

Donald Trump kunngjør gjenvalg i 2024: – En formidabel kandidat

mest lest