Svensk politi har startet etterforskning av to kabelbrudd i Østersjøen som skjedde i helgen, opplyser de i en pressemelding.
De har klassifisert hendelsene som sabotasje, men understreker at dette kan endre seg.
– Politimyndigheten følger situasjonen, vurderer og vurderer ny informasjon fortløpende for å avgjøre om vi må sette inn tiltak. Politimyndigheten har bedt om bistand fra Kystvakten og det svenske forsvaret for å samle og dele informasjon om sjøsituasjonen.
Mandag ble det kjent at en undersjøisk kabel mellom Finland og Tyskland er brutt. Senere samme dag sier Telia at en kabel mellom Sverige og Litauen er brutt. De to kablene krysser hverandre i Østersjøen.
Den finske sikkerhetstjenesten Supo sier at rundt 200 sjøkabler blir ødelagt hvert år, ofte på grunn av menneskelige feil. Det skriver NTB.
Tormod Heier, professor ved Forsvarets Høgskole, sier imidlertid til TV 2 at det er sjelden at denne typen kabler ryker.
– At disse to hendelsene skjer på samme dag er oppsiktsvekkende. Man blir med en gang mistenksom når flere kabler ryker i det samme området, på samme dag. Spesielt hvis de har i oppgave å levere store datamengder gjennom nato-land i Østersjøen, sier han til kanalen.
Heier legger til at disse kablene ofte er ubeskyttet og uten kontinuerlig overvåkning, som kan gjøre sabotasje forholdsvis enkelt, og at det er svært vanskelig å finne ut hvem som har gjort det.
CNN skriver at kabelbruddene kommer bare noen uker etter at USA advarte om økt russisk militæraktivitet nær viktige sjøkabler.
NRK, SVT og Danmarks Radio har sammen kartlagt hvordan russisk skipstrafikk kan bli brukt til spionasje i Norden. Resultatet er Brennpunkt-dokumentaren «Skuggekrigen».