FrP reagerer på skatteforslag: – Et kaldt gufs fra fortiden

Avatar photo
Publisert 19. desember 2022 | 14:46

Skatteutvalget vil straffe folk som har kjøpt egen bolig, sier Hans Andreas Limi (FrP).

Et skatteutvalg ledet av økonomiprofessor Ragnar Torvik fra NTNU annonserte i dag at de vil stokke om på norske skatter og avgifter tilsvarende omtrent 40 milliarder kroner.

Noe av det som kom frem fra skatteutvalget er at de ønsker å gjeninnføre arveavgift og å heve momsen til 25 prosent.

Dette kaller FrPs Hans Andreas Limi et kaldt gufs fra fortiden.

– Fremskrittspartiet avviser skatteutvalgets forslag om å gjeninnføre arveavgift, straffe folk som har kjøpt egen bolig, og å kraftig øke matvareprisene ved å heve momsen til 25%. Økte særavgifter er også helt feil. Vi mener avgiftsnivået bør ned, ikke opp.

Limi mener at forslagene totalt sett vil ta Norge i feil retning, selv om de også kom med noen gode forslag, som lavere skatt på inntekt og redusert eierbeskatning.

– Det er lite som tyder på at Frp kan være med på et bredt forlik med dette som utgangspunkt. Her er det nok større sjanse for at en Ap/Sp-regjering, som allerede har økt skatter og avgifter med 55 milliarder kroner, lettere finner sammen med SV og Rødt.

Les også: Skatteutvalg vil ha 25 prosent moms på alt – også mat, kultur og kollektiv

Limi mener at vi heller bør satse på å få flere i arbeid.

– Vi er opptatt av å føre en skattepolitikk som bidrar til at vi får flere i arbeid og vekst i privat sektor. Flere i arbeid gir økte skatteinntekter og mer velferd, uten at vi trenger å øke skatte- og avgiftsnivået.

Venstre er positive til forslagene

Nestleder og finanskomitémedlem i Venstre, Sveinung Rotevatn, inviterer til samarbeid med de andre partiene på Stortinget etter Skatteutvalgets forslag ble lagt frem.

– Venstre er positive til den overordnede retningen i forslaget. Dette er et godt faglig utgangspunkt for en bred enighet i Stortinget. Men da må venstresiden legge vekk sin forkjærlighet for formuesskatten, og høyresiden må være villige til å diskutere dagens gunstige beskatning av eiendom, sier han.

Rotevatn legger til at Venstre støtter omlegginger som gjør at det lønner seg mer å jobbe og investere i produktiv virksomhet.

SV frykter økt ulikhet

Skatteutvalget har tatt for få grep for å få ned ulikheten, mener SV. De frykter at forslagene øker ulikhetene mellom dem som jobber, og dem som ikke kan det.

SVs fungerende finanspolitiske talsperson, Cato Brunvand Ellingsen, mener at utvalget burde gjort mer for å få ned ulikhetene i samfunnet.

– For eksempel gjøres det ikke nok med fritaksmetoden, og formuesskatten blir for lav, sier han.

Forslagene om boligskatt og arveskatt synes SV er positive, men de ser ingen grunn til å redusere formuesskatten. Partiet er også skeptisk til forslaget om momsøkning.

– Det er en avgift som slår skeivt ut og hvis man lager et lappeteppe av kompenserende ordninger kan det fort ført til at noen faller utenfor, sier han.

Betydelig nedgang i antall røykere i Sverige

mest lest