Vulkanutbrudd på Island − fire kilometer lang sprekk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. desember 2023 | 05:56

Mandag kveld startet et stort vulkanutbrudd i det sørvestlige Island og spydde ut lava og røyk over et stort område etter uker med intens jordskjelvaktivitet, ifølge landets meteorologiske kontor.

I frykt for et betydelig utbrudd på Reykjanes-halvøya, evakuerte myndighetene i forrige måned de nesten 4000 innbyggerne i fiskerbyen Grindavik og stengte det nærliggende geotermiske spaet Blue Lagoon, skriver Reuters.

–  Advarsel: Utbruddet har startet nord for Grindavik ved Hagafell, skriver Islands meteorologiske institutt på sin nettside, og påpeker at utbruddet begynte bare noen få kilometer fra byen og sprekker i bakken strakte seg mot landsbyen som ligger omtrent 40 km sørvest for Islands hovedstad Reykjavik.

Ifølge instituttet er vulkansprekken klokken 03.00 hele 4 kilometer lang.

–  Vulkansprekken er omtrent 4 km lang, med den nordlige enden like øst for Stóra-Skógfell og den sørlige enden like øst for Sundhnúk. Avstanden fra sørenden til kanten av Grindavík er nesten 3 km.

Intensiteten til vulkanutbruddet er avtagende tidlig tirsdag morgen, men dette indikerer ikke nødvendigvis at slutten av utbruddet er nær.

– At aktiviteten allerede avtar er ikke en indikasjon på hvor lenge utbruddet vil vare, men snarere at utbruddet er i balanse. Denne utviklingen er observert i begynnelsen av alle utbrudd på Reykjaneshalvøya de siste årene, skriver instituttet.

Reykjaviks nærliggende Keflavik internasjonale lufthavn forble åpen, om enn med mange forsinkelser oppført for både ankomster og avganger, ifølge Reuters.

Grindavík blir avskåret i flere dager

Alle veier til Grindavík vil være stengt de neste dagene og folk må holde seg unna.

Det skriver det lokale politiet på Facebook.

– Vi vil be folk om ikke å nærme seg utbruddet, og husk at gassen som kommer derfra kan være farlig.

Lavaen fra vulkanutbruddet ser fortsatt ikke ut til å strømme mot Grindavík.

Det skriver islandske rikskringkasteren RUV etter å ha snakket med forsker Björn Oddson, som var på krisemøtet på Reykjaneshalvøya natt til tirsdag.

– Det vi så var en fire kilometer lang sprekk, som er i flukt med det gamle krateret, sier han.

Ingólfur Þór Tómasson, som bor i Keflavik, så utbruddet da det begynte.

– Jeg står ute på balkongen og ser et hav av flammer. Hele himmelen lyser rødt. Det er helt stille og det er mye røyk. En vegg av ild. Jeg tror det er cirka 15 til 20 kilometer herfra i luftlinje, sier han til NRK.

mest lest