Bernt Hagtvet mener USA er i en «massiv fordummelsesprosess»: – En selvdyrker inntar Det hvite hus

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. januar 2025 | 11:02

– På grunn av en dysfunksjonell oppvekst er Trump en brønn av oppmerksomhetstrang.

En av norsk offentlighets mest selvgode personligheter, professor Bernt Hagtvet, er mandag ute i Aftenposten med et oppgulp mot Donald Trump.

At Trump ble valg leder til en «uunngåelig» konklusjon: «Vår nærmeste allierte har gjennomgått en massiv fordummelsesprosess,» skriver Hagtvedt og mener at med «valget av Trump har USA kastet en skammens skygge over det menneskerettsbundne demokratiet. Demokratiet er svekket over hele verden.»

Skjermbilde Aftenposten

Det er ill, virkelig ille:

«Trumps seier har nok en gang vist oss den demokratiske styreformens sårbarhet overfor uvitende, lettlurte masser. Dette er politisk ukorrekt å si, men det er sannheten.»

Elitisten Hagtvet trekker på den gamle grekeren Platon for å illustrere hvor galt det er fatt.

«Den bevegelige mobben er ingen garanti for sivilisasjon. (…) Platon ønsket et elitestyre mot utfall nedenfra. Han ville nok ha ansett Trump som en bekreftelse på trusselen fra demokratiets selvoppløsning.»

Hvordan kunne denne «katastrofen» skje?

Jo, fordi de «redaktørstyrte mediene» ikke lenger har monopol over det folk blir fortalt.

Valget av Trump er bare gjort mulig i vår teleteknokratiske verden. Internett og de «asosiale» mediene har gjort Trump til en celebritet – de har gjødslet hans ego. Et gap har oppstått mellom mannens karakter og hans makt.

Hvis USA hadde hatt en normal mediesituasjon, ville en Trump-figur aldri hatt en sjanse. Folk av hans støpning i amerikansk historie, for eksempel antisemitten Charles Coughlin, klarte aldri å erobre landets maktsentra.

Tidligere ekstrempopulister møtte redaktørstyrte medier som ga dem motstand. I dag har vi Fox News. Den gang ville en Tucker Carlson blitt ledd av banen. Nå er løgnen policy.

Og verre blir det i Hagtvedts verden, for nå går «den ene etter den andre» på «pilegrimsgang til Mar-a-Lago.»

«Mangelen på politisk modenhet i USA skyldes i stor grad mediesituasjonen. Den som tror at de fanger virkeligheten på Facebook, glemmer at sosiale medier i hovedsak er utveksling av uvitenhet og propaganda,» skriver Hagtvet i fortvilelse over at folk ikke heller lytter til ham.

Og opphevelsen av sensur på Facebook, er en stor katastrofe:

«Nå kysser Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg Trumps ring og lover å fjerne selv de tamme prosedyrene for faktasjekking. Dermed har «kommers» åpnet dikene for kaskader av søppel – forkledd som «ytringsfrihet». Samme toner kommer fra partiet Alternative für Deutschland i Tyskland.»

I en ironiens vri er det for Hagtvedt  fraværet av sensur og myndighetsstyrte «faktasjekker» som er en trussel mot det liberale demokratiet.

Nå ser vi også konturene av en kombinasjon av George Orwells «1984» og Aldous Huxleys «Vidunderlige nye verden»: autokratisk politikk i samspill med en økende tendens i folkets massekultur, bevisstløs underholdning og ensretting av all debatt. I himmelen sitter Orwell og Huxley og undrer seg over hvordan de kunne bli så sannspådde.

Oppløsningen av intellektuelle krav, klimakrise, økonomisk tilbakegang, tiltagende dopmisbruk, dyptgående ensomhetstendenser og fremmedfrykt i vestlige massesamfunn: Det må vi til skjønnlitteraturen for å begripe. Forfall i rasjonalitet er en annen måte å si det på.

Og maktpersonen selv, Donald Trump, er det grueligste mennesket professor Bernt Hagtvet kan forestille seg:

Trump drives av to grunnleggende motiver, ifølge professoren: hevngjerrighet og selvdyrking.

«USA har nå fått en president som ikke leser. Ingenting, forteller hans nærmeste medarbeidere oss. Løgn er Trumps viktigste arbeidsmetode, vederheftighet et fremmedord.»

Hans psykologniese Mary Trump, er Hagtvets sannhetskilde om Trumos «bøllete personlighet».

På grunn av en dysfunksjonell oppvekst er Trump en brønn av oppmerksomhetstrang, koblet til en sjelden varhet for krenkelser. Han elsker smiger, og ubetinget lojalitet er et eksistensvilkår for ham.

Dette er en eksplosiv blanding. Aggresjon er gjerne utgangen på slike personlighetstrekk, sjalusi er tvillingbroren.

Som alle selvdyrkere bader Trump seg i egosentrisitet. Vi har hans egne ord for at han ser seg selv som genial. Veldig genial. Klovner mener ofte det.

Som alle selvdyrkere er han også immun mot kritikk. Hans egen dømmekraft – svøpt i et hjelpeløst og begrepsfattig språk uten noen dypere resonnementer – er hans ledestjerne. Hans oppmerksomhetsspenn er usedvanlig kort.

Verden står overfor en krise av sjelden art i demokratier, mener Hagtvet.

Han er ikke bare professor i statsvitenskap. Hagtvet har dyp psykologisk innsikt og mener «Trumps spontanitet gjør ham til slave av følelsene sine.»

«Han synes aldri å ha lest noe som utfordrer hans livssyn eller moral. Trump fremtrer mer og mer som en zombie.»

Og selvfølgelig trekker Hagtvet frem fascist-sammenlikningene.

«Det er nok av tegn som forteller oss at Trump rimer med europeisk fascisme,» skriver han og avslutter sin tirade:

«USA minner mer og mer om en mellomamerikansk bananrepublikk. Hvem skulle trodd det?»

Nordmenn nervøse

Hagtvedt er ikke den eneste i Norge som frykter hva Trumps presidentskap vil bety. I en meningsmåling Verian har utført for TV 2 sier 66 prosent av de spurte mener Trump vil påvirke verdenssituasjonen svært negativt eller ganske negativt.

17 prosent av oss mener Trumps innflytelse vil bli «svært positiv» mens 17 prosent mener «ingen endring».

Unge menn er mest positive til Trump ifølge undersøkelsen.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Er bullshitets tidsalder over? (+)

mest lest