Sanner mente Helgheim er «ute etter bråk» og ba ham oppføre seg som «skikkelige folk»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. februar 2024 | 22:55

Tirsdag kveld var det vedtaket i Drammen kommune om å ta imot ukrainere i kvoten på 125 som ble vedtatt for 2024 som var tema.

Debatten startet med lokale representanter for og imot. Mest selsomt var KrFs Turid Solberg Thomassen, som både mente det hun stemte for var ulovlig og håpte det ville bli kjent nettopp som det.

Ingen av partene, heller ikke FrPs Jon Helgheim, fikk seg til å si at det var ekstra integreringsutfordringer med folk med ikke-vestlig bakgrunn.

Det ble slik sett nok en innvandringsdebatt som gikk rundt grøten. Fra Venstre, SV og SPs Simon Nordanger, var det fokus på at mange innbyggere i Drammen nå ville spørre seg «Hva er galt med meg?»

At svaret muligens kunne innebære: «Kulturen din?», noe kritikere mente lå implisitt i det opprinnelige vedtaket, ble ikke tatt opp.

Mot slutten ble det imidlertid litt temperatur da Høyres Jan Tore Sanner kom inn. Han ville ikke kritisere sitt lokalparti for å ha støttet forslaget fremmet av FrP. «Jeg vil ikke sette meg som overdommer over det de har gjort i Drammen,» sa han.

Sanner sa han mente på nasjonalt nivå at det var riktig å prioritere ukrainere.

Statssekretær Kjetil Vevle (Ap), statssekretær i arbeids- og inkluderingsdepafrtementet mente det var en «konstruert politisk markeringssak» fra Drammensflertallets siden fordi uansett var 9 av 10 flyktninger som skulle bosettes i Norge fra Ukraina. Han sa også at regjeringen prøvde å få ned antallet ukrainere.

– Det er jo her denne debatten skulle vært, sa Helgheim da med referanse til det nasjonale nivået. – Vi vet at vi utfordrer et system, fordi vi mener at systemet er for dårlig, forsatte han.

Helghem kom deretter inn på hvordan Drammen var blant de kommunene som mottok mange sekundærflykninger, som hadde bodde i andre kommuner i de første fem år, for så å flytte til byer.

Da skjøt Jan Tore Sanner fra Høyre inn.

– Det er åpenbart Helgheim, at du ønsker bråk. Du ser deg åpenbart tjent med å skape en polarisert debatt, sa han.

– Du skal forholde deg til vedtaket som er fattet, freste Helgheim tilbake. – Og ikke legge intensjoner i min munn som ikke jeg har. Jeg har en intensjon, og det er de barna og unge som lever i fattigdom i Drammen fordi man måler sin egen raushet i hvor mange man klarer å bosette uten å ta vare på dem man allerede har bosatt.

Sanner ba de om ordet, fikk det etter om og men, og sa rettet mot FrPs Jon Helgheim: «Jeg synes vi skal oppføre oss som skikkelige folk. Du ser deg åpenbart tjent med en polarisert debatt. Og du burde heller snakke opp mye av det som Drammen gjør.»

Noe svar til det fikk ikke Helgheim. Statssektretæren fikk siste ord.

Det er uvisst hva Sanner og Helgheim sa til hverandre etter sending.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Fenomenet Mr. Wannabe

mest lest