Zelenskyj: Solidariteten med Ukraina svekkes gradvis, dag for dag

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2024 | 06:33

President Volodymyr Zelenskyj hevder at den langvarige grenseblokaden som ble organisert av polske lastebilsjåfører og bønder over flere uker, signaliserer en svekkelse av solidariteten med Ukraina.

I flere uker har polske bønder blokkert ukrainsk varetransport i protest mot det de anser som urettferdig konkurranse. Denne konflikten har skapt spenninger i forholdet mellom de to nabolandene, til tross for at Polen har vært blant Ukrainas fremste støttespillere siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022.

– Ting som skjer på vår vestlige grense, grensen med Polen, kan ikke bli sett på som normalt eller vanlig, sier Zelenskyj i sin daglige videotale til nasjonen.

Presidenten påpeker at bare 5 prosent au Ukrainas eksport går gjennom den polske grensen.

– Så i virkeligheten handler situasjonen ikke om korn, men heller om politikk, sier han.

– Og nær Kupiansky, nær grensen til Russland, der fiendtlig artilleri ikke stilner, virker nyhetene fra grensen til Polen bare latterlige.

– Det krever felles beslutninger, rasjonelle beslutninger, for å komme ut av denne situasjonen. Beslutningen ligger hos oss, med polakkene fremfor alt, og alle i Europa som bryr seg om Europas skjebne.

Presidenten hevder også at situasjonen illustrerer en gradvis svekkelse av solidariteten med Ukraina, dag for dag.

mest lest