– Farvel til det pragmatiske SV

Avatar photo
Publisert 20. mars 2023 | 23:03

Kirsti Bergstø er blitt leder for Sosialistisk Venstreparti (SV). Hennes tale til landsmøtet har skapt reaksjoner.

Blant de som reagerer er Kristin Clemet, leder i tankesmien Civita, og tidligere stortingsrepresentant for Høyre.

I et Facebook-innlegg skriver Clemet at hun opplever Bergstøs tale til landsmøtet som bemerkelsesverdig. Hun mener talen fremsto som et farvel til det pragmatiske SV som har fått utvikle seg under Erik Solheim, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken, og andre lederskikkelser.

Clemet opplever og at Bergstø allerede har flyttet partiet til venstre, både politisk og retorisk.

I sin tale til landsmøtet gikk Bergstø hardt ut mot milliardæren Kjell Inge Røkke.

– Bergstø omtaler sine meningsmotstandere som «fiender» og skjeller ut enkeltpersoner hun ikke liker. Kjell Inge Røkke, for eksempel, «ranet kysten og stakk av», så han kan bare «ryke og reise». Ifølge SV vil ikke Røkke bidra til fellesskapet.

Clemet skriver at landsmøtet i SV ikke er et sted hvor man kan si hva som helst.

– Bergstø leder et parti som gjerne vil inn i landets regjering. Det forplikter til et minimum av seriøsitet og sannferdighet.

Fortjener Røkke å rakkes ned på?

Clemet understreker at Kjell Inge Røkke er hovedeier i Aker ASA, som sysselsetter 31.000 mennesker, hvorav 18.000 ansatte er i Norge.

– Så lenge selskapene som Aker eier, går med overskudd, betaler de 22 prosent i selskapsskatt, og Aker BP er rene gullgruven for den norske stat. Alle de ansatte betaler også skatt.

– Kirsti Bergstø er ikke opptatt av verdiskaping. Hun vil gjerne skrote arbeidslinjen og fjerne fattigdom ved å omfordele mer. Det vil ikke lykkes, mener Clemet.

Videre skriver hun:

«Ifølge Kapitals liste over landets 400 rikeste (hvorav mange ikke lenger bor i Norge), har de en samlet formue på ca. 1800 milliarder kroner. Det er omtrent like mye som et – ett – norsk statsbudsjett.»

– Skulle noen lykkes med å ta fra dem alt, ville det altså ikke holdt til mer enn ett års forbruk på statsbudsjettet. Og selv dette er bare en lek med tall og ord. Den formuen de eier, er jo ikke penger, men arbeidsplasser og bedrifter som skaper verdier og betaler skatt.

Les også: Ekskludert for motarbeidelse av partiet

Clemet mener kritikken mot Røkke mangler nyanser:

– Er det rimelig å kritisere ham for ikke bidra til fellesskapet og for å stikke fra skatteregningen i det landet som har gjort ham rik?

– Og er det rimelig å fremsette en slik kritikk uten å gjøre forsøk på å sette seg inn i årsakene til at han flytter og hva konsekvensene ville vært, dersom han ikke flyttet?

Videre skriver Clemet at Røkke flyttet fordi han ikke lenger er i stand til å betale formuesskatt uten å ta ut et mye større utbytte, noe som svekker selskapet økonomisk og på andre måter.

– Bør Røkke ha dårlig samvittighet overfor Norge, fordi det er Norge som har gjort det mulig for ham å bygge opp en så stor virksomhet og dermed også en stor næringsformue? Det er ikke så sikkert.

USA: Tillater henrettelse ved skyting

mest lest