– Diplomatiet og propagandaapparatet til russerne har lykkes

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mars 2024 | 09:35

Mens Vesten fastholder en tydelig motstand mot Vladimir Putin, har ledere fra andre regioner av verden ivrig gratulert ham med valgseieren.

Hele mandagen ble russiske medier dominert av rapporter om telefonsamtaler mellom verdensledere og Vladimir Putin.

Dagen ble avsluttet med en stor feiring på Den røde plass i Moskva.

Ifølge VG kommer gratulasjonene blant annet fra verdens to mest folkerike nasjoner, Kina og India, samt de to landene som Russland handler våpen med, Nord-Korea og Iran.

Men det gjaldt også flere andre land, inkludert Saudi-Arabia, de sentralasiatiske republikkene som tidligere var en del av Sovjetunionen, flere land i Mellom- og Sør-Amerika som Nicaragua, Bolivia, Honduras og Cuba, samt afrikanske land som Burkina Faso og Nigeria. Og selvfølgelig inkluderte det også Putins nære allierte i Belarus, Aleksandr Lukasjenko og Paven, ifølge nyhetsbyrået RIA.

– Diplomatiet og propagandaapparatet til russerne har lykkes her, sier Aage Borchgrevink til VG. Han er forfatter av boken «Krigsherren i Kreml».

På VGs spørsmål om hva han tenker på, svarer Borchgrevink:

– Russlands fortelling om at Vesten er den aggressive parten går hjem mange steder i verden. Derfor får de gjennomslag. Det kan være land som har en historie med vestlig kolonisering, det kan være Irak-krigen, eller det kan være som følge av uheldig vestlig påvirkning i Latin-Amerika.

Borchgrevink understreker at Putin ikke er politisk isolert, men han forutsier at Russland gradvis vil stå overfor økende økonomiske utfordringer på grunn av krigen, og han mener at den politiske støtten fra Afrika eller Latin-Amerika ikke vil være tilstrekkelig til å løse disse problemene.

mest lest