Hvorfor streiker vi nå?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 20. april 2023 | 14:45

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvorfor har vi fått en streik nå, hva er grunnen og hva er årsaken. Media svømmer over av saker som skal forklare hvorfor det er streik nå i mellomoppgjøret første gang siden krigen.

Uenigheter om glidene tillegg og lokale forhandlingsmuligheter og ditten for datten. 4,9 her og 5,2 der og det er ikke måte på. På toppen av dette så skal ikke vi som blir rammet av streiken eller de som streiker få vite hva som ligger på bordet og hva man har sagt nei til. Det skal være taushetsbelagt.

Unnskyld meg altså, men skulle nå jeg blitt tatt ut i streik så vil jeg vite på hvilket grunnlag. Ikke noe sammensurium som ingen får vite. Det er det første man må få ryddet opp i. Åpenhet om hva det forhandles om og hva som ligges på bordet fra begge parter. Skal LO med YS ta 20000 mennesker ut i streik så har de rett å vite hvorfor de streiker – media like mye.

Men igjen, dette er ikke den egentlige årsaken for streiken. Den ligger i fanget på Arbeiderpartiet og Senterpartiet som kunne med letthet unngått denne streiken på et langt tidligere tidspunkt. Hadde de hørt litt, bare pittelitt på opposisjonen i stortinget med å sette en fastpris på strøm, fjerne avgiftene på drivstoff eller halvert de, halvert matmomsen så hadde regjeringen med et trylleslag endret hele settingen og lønnsoppgjøret hadde ikke vært så krevende. Ja selv renteoppgangen hadde ikke sett ut som den gjør i dag. Men staten tjener milliarder hver dag og gir kun smuler tilbake til folket.

Nå med de premissene som ligger til grunn for et lønnsoppgjør på over 5 % vil dette bare være inflasjonsdrivende og igjen drive renten opp til nye høyder – noe regjeringen sier de jobber iherdig for å hindre. Man skulle ikke tro de satt på spesielt dyktige rådgivere når de ikke ser det som ligger så klart i dagen.

Med et høyt lønnsoppgjør vil igjen prisene stige som igjen gir grobunn for et nytt høyt lønnsoppgjør neste år. Dette er en spiral som aldri vil slutte om ikke det tas grep for å stoppe galskapen. Det regjeringen gjør er en selvforsterkende faktor for en forhøyet inflasjon. Vi ser det på kronekursen mot euro og dollar, den er stadig synkende og all import blir dyrere som igjen driver prisene opp på alle matvarer vi importerer. Kjøpekraften til folket synker i takt med det politiske vanstyret vi nå er vitne til.

Støre med resten av regjeringen slår taktfast på samme tromme og innser ikke hvilken skade de gjør på landet. Men enorme subsidier til havvind og batterifabrikker så tvinger de folket til å betale for den lønnsfesten disse firmaene har og dermed senke kjøpekraften og igjen svekke kronen med en fordyret strøm. Flytende havvind vil aldri bli lønnsomt, det er bare en enkel konklusjon om ikke man satser på strømpriser på 5 til 10 kroner.

Utfordringen er bare så enkel. Blåser det i Nordsjøen så blåser det i hele Skandinavia og nord Tyskland, ergo, alle vil selge strøm samtidig og man får ikke betalt kostpris. Med statens avtale på havvind der statens subsidier garanterer for å betale opp til kostpris pr Kwt så er det innlysende at den regningen havner hos oss forbrukere.

Vi må gjøre det lukrativt å investere i Norge, sørge for det er avkastning for firmaer som ser denne veien og ikke skremme de vekk med dyr strøm grunnet politiske valg.
Vi kan ikke teppebombe Norge, hverken på land eller til havs med vindkraft. Det vil rasere vårt land. Vi må gå i front. Utsette CO2 målet til det er oppnåelig uten å rasere landet. Ta opp CO2 nivået vår skog har og legge dette til i regnskapet. Da kjøper vi oss enda noen år.

Støre kan se til Tyskland (som han vier seg til i alt og alle sammen med Erna) som stengte de siste utgiftsfrie kraftkildene nå sist helg (kjernekraft) og øker bruken av kull. Som igjen øker Tysklands CO2 utslipp. At deres våte drøm er å redusere det innen 2030 er og forblir en våt drøm og intet annet. De kan ikke fjerne den CO2 økningen de nå har og fortsetter å slippe ut frem til 2030, den vil for alltid forbli der.

Legger vi disse elementene til grunn for et politisk skifte så vil vi stoppe inflasjonen og lønnsveksten med rentehevningen.

Og streiken hadde ikke eksistert. Ergo en politisk villet streik, man kan ikke som økonom eller annet påstå noe annet enn de visste dette ville komme.

Måling: Brenna, Tajik og Giske kan bli Støres etterfølger

mest lest