Reagerer på rykter om maktskifte i Ap-ledelsen: – Elite med store formuer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. april 2023 | 11:10

Det er mye støy og krangling i Ap for tiden.

Dagbladet skrev onsdag at valgkomiteen angivelig skal foreslå å vrake fiskeriminister Bjør Skjæran fra Nordland som nestleder og sette inn næringsminister Jan Christian Vestre istedet. Dette skal ha blitt kommunisert til partileder Jonas Gahr Støre, som skal ha gitt grønt lys.

Men nyheten mottas ulikt. I så fall blir Nord-Norge uten reprsentasjon, som visstnok mange reagerer på. Et diskutert mottrekk er å skifte ut Kjersti Stenseng som partisekretær og sette inn Helga Pedersens fra Finnmark i stedet.

Men det er ikke var landsdeler som skal ha sitt. For hva skjer med arbeidernes parti hvis partiledelsen er mangemillionærer?

For med Vestre (36) inn, vil det ikke bare være Støre som har et velstående borgerskapsstempel i panna gjennom arvede penger. Den unge næringsministeren er enda rikere.

I skattelistene for 2022 sto Vestre oppført med en formue på 72 073 402 kroner, mens partileder Jonas Gahr Støre hadde en formue på 45 006 558 kroner, kan VG fortelle.

De har snakket med Lurøy Aps ordførerkandidat, Tarjei Østrem. Han er ikke glad for det han ser av rykter.

– Feil retning for partiet, sier han og vil ikke bytte ut Skjæran.

Østrem sier han «ikke vil si et vondt ord om Vestre», men han mener hans formue vil være en utfordring.

– Vi ser jo hvor Støre har slitt med å forsvare sosialdemokratiet med alt fokuset på hans formue. Så skal vi få inn en person med dobbelt så stor formue som Støre inn i ledelsen. Det ser ikke helt bra ut, slår han fast.

Østrem og nåværende nestleder Skjæran kommer fra samme kystkommune. Ordførerkandidaten slår ring om fiskeriministeren.

– Vi snakker om vanlige folks tur, mens ledelsen vår sitter langt fra hva vanlige folk opplever i hverdagen. Det er krevende. Da er ikke løsningen å forsterke problemene våre ytterligere.

Østrem sier til VG at han håper forslaget om Skjæran-vraking er en prøveballong fra valgkomiteen, og at det blir skutt ned raskest mulig.

– Jeg vil nesten tro valgkomiteen er ute og fisker etter signaler og tester ut et forslag. Så får vi håpe det er flere enn meg som gir tydelig beskjed og stiller seg kritisk. For jeg tror ikke dette blir godt mottatt, sier han.

Måling: Brenna, Tajik og Giske kan bli Støres etterfølger

mest lest