Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om det børskrakket som venter ved konflikt med Kina, og om hvordan kinesisk økonomi har enorme utfordringer.
I dagens episode av podkasten Ness diskuterer sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Kinas økonomiske svekkelse og den økende spenningen rundt Taiwan. Andreassen advarer om at Kina, under press fra demografiske og økonomiske utfordringer, kan nærme seg en konflikt med Taiwan innen 2027–2029.
Andreassen peker på Kinas fallende økonomiske vekst, som ifølge IMF har sunket fra 10 % årlig til 5 %. Eiendomskrisen, med kollapsen av selskaper som Evergrande, og en ungdomsarbeidsledighet på over 20 %, svekker økonomien. Financial Times rapporterer at Kinas eksport til USA falt 13 % i 2023, dette vil bli forsterket av Trumps tollmurer.
Andreassen knytter dette til Kinas merkantilistiske politikk – eksporter mest mulig – som har skapt overinvesteringer og sårbarhet for globale handelssjokk.
Taiwan står sentralt i samtalen som et geopolitisk brennpunkt. Øya produserer 60 % av verdens halvledere gjennom TSMC, en ressurs Kina ønsker kontroll over. Andreassen mener president Xi Jinping, nå 71, ser gjenforening som en prioritet, drevet av ideologi og tidspress fra Kinas krympende arbeidsstyrke.
Kinas autoritære dreining under Xi, med økt overvåking og undertrykkelse, skremmer investorer og svekker økonomien ytterligere.
Andreassen advarer om at en konflikt kan utløse et globalt børsfall og forstyrre maritime handelsruter. Han trekker historiske paralleller til opptakten til andre verdenskrig, og oppfordrer til diplomatisk klokskap for å unngå eskalering.
For Europa og Norge understreker Andreassen behovet for å forberede seg på ekstreme scenarioer, inkludert styrking av NATO. Han ser Europa som en potensiell trygg havn for investorer hvis konflikten eskalerer. Likevel uttrykker han håp om at diplomatiet kan forhindre krig, selv om han anslår en økende risiko for konflikt før 2030.
Episoden er en kraftfull påminnelse om Kinas komplekse utfordringer og deres globale konsekvenser. Andreassens analyse, støttet av økonomiske data og geopolitiske innsikter, gjør denne podkasten til et must for alle som ønsker å forstå den nye verdensordenen.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.