Hyller forholdet til Putin: – Vi trenger hverandre

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mai 2023 | 06:15

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som er inn i sin andre valgrunde neste helg, er klar og tydelig på at det ikke blir innført tyrkiske sanksjoner på Russland dersom han blir gjenvalgt.

– Vi er ikke på et punkt der vi vil innføre sanksjoner mot Russland slik Vesten har gjort. Vi er ikke bundet av Vestens sanksjoner, sa Erdogan i et ferskt intervju med CNNs Becky Anderson.

– Vi er en sterk stat, og vi har et positivt forhold til Russland, sier Erdogan, og legger til:

– Russland og Tyrkia trenger hverandre.

Erdogan er den åpenbare frontfiguren i det tyrkiske presidentvalget, som går mot en valgomgang 28 mai. Han mener samtidig at hans rival i valgkampen Kemal Kiliçdaroglu ønsker å løsrive Tyrkia fra Russland, skriver CNN.

Den tyrkiske presidenten trekker fram sitt positive forhold til Putin og Russland som viktig for verden.

Denne uka ble kornavtalen om korneksport fra Ukraina over Svartehavet forlenget. Erdogan var involvert i forhandlinger, og som ifølge ham avverget en global matkrise.

– Det var mulig på grunn av vårt spesielle forhold til president Putin, sier Erdogan.

Erdogan bidro også til å sikre en utveksling av krigsfanger mellom Ukraina og Russland, i tillegg til å være vertskap for noen frigjorte ukrainske krigsfanger i Tyrkia, og forsyne Kyiv med våpen. Likevel har hans nære bånd til Putin gjort hans vestlige allierte nervøse.

Erdogan mener Vesten bør følge etter Tyrkia.

– Vesten leder ikke en veldig balansert tilnærming. Du trenger en balansert tilnærming til et land som Russland, som ville ha vært en mye mer heldig tilnærming, sier han til kanalen.

I intervjuet er han er også veldig tydelig på at Tyrkia fortsatt ikke er klare for å la Sverige bli medlem av Nato.

– Vi er ikke klare for Sverige akkurat nå. For et Nato-land bør innta en sterkere holdning når det kommer til å bekjempe terror, sier han til CNN.

Erdogan kritiserte også USAs president Joe Biden for å kalle ham en «autokrat» i sin 2020-kampanje for Det hvite hus.

 – Ville en diktator noen gang gått til valg i andre omgang? spurte Erdogan.

mest lest