Irans president er død

Avatar photo
Publisert 20. mai 2024 | 06:32

Irans president Ebrahim Raisi og hans utenriksminister omkom i en helikopterulykke.

Det opplyste en iransk tjenestemann til Reuters mandag, etter at letemannskaper hadde funnet vraket i Øst-Aserbajdsjan-provinsen.

– President Raisi, utenriksministeren og alle passasjerene i helikopteret ble drept i ulykken, fortalte den høytstående iranske tjenestemannen til nyhetsbyrået, og ba om å ikke bli navngitt på grunn av sakens sensitive natur.

Irans nyhetsbyrå Mehr bekreftet dødsfallene og rapporterte at «alle passasjerene i helikopteret som fraktet Irans president og utenriksminister ble martyrer».

En iransk tjenestemann fortalte tidligere til Reuters at helikopteret som fraktet Raisi og utenriksminister Hossein Amirabdollahian ble fullstendig utbrent i ulykken på søndag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kunngjorde den iranske Røde Halvmåne på mandag at de hadde funnet kroppen til presidenten og flere av de andre etter ulykken.

President i Det europeiske råd, Charles Michel kommer med kondolanser.

– EU uttrykker sin oppriktige medfølelse med president Raisis og utenriksminister Abdollahians død, samt andre medlemmer av deres delegasjon og besetning i en helikopterulykke. Våre tanker går til familiene, skriver han.

Også Ffere internasjonale ledere uttrykker sin medfølelse og støtte til Iran. Dette inkluderer blant annet president Assad i Syria, presidenten i De forente arabiske emirater, samt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassade i Teheran.

Statlig TV rapporterte at bilder fra stedet viste at flyet hadde krasjet inn i en fjelltopp, selv om det ennå ikke var noen offisiell uttalelse om årsaken til ulykken.

Iranske medier meldte tidligere søndag at et helikopter i følget som fraktet presidenten har vært utsatt for en ulykke, men det er uklart om Raisi var om bord i helikopteret som fikk problemer.

Opplysninger tyder på at helikopteret var utsatt for «en hard landing», ifølge nyhetsbyrået SNN.

Søndag klokken 20:35 aviste Irans Røde Kors rapportene fra Irans statlige medier om at helikopteret var funnet.

mest lest