Studentytringer straffes ved amerikanske universiteter

Avatar photo
Arnt Folgerø
Journalist og forfatter, skribent for iNyheter
Publisert 20. mai 2025 | 17:57

Kulturkrigen i USA gjør at ytringsfriheten ved amerikanske universiteter begrenses av straff og etterforskning av studenter som kommer med uttalelser som ikke godtas av universitetsledelsene eller av medstudenter.

I løpet av siste fem årene er over 600 studenter og studentgrupperinger ved universitetene blitt administrativt straffet eller etterforsket for uttalelser de er kommet med, viser en undersøkelse fra The Foundation for Individual Rights and Expression (FIRE). 

Hvor stor makt studenter i USA har til å hindre personer utenfra eller andre studenter fra å komme til orde, viser meldingen om at muslimske studenter ved Claremont McCenna College i California stanset hovedtalen som forfatteren Salman Rushdie skulle holde ved avslutnings-seremonien ved lærestedet. Det er uttalelser som Rushdie tidligere er kommet med om propalestinske aktivister som støtter det han kaller en fascistisk terrorgruppe, nemlig Hamas, som var bakgrunnen for at de muslimske studentene fikk stanset talen hans.

De over 600 tilfellene av administrativ staff eller etterforskning ved amerikanske universiteter i perioden fra 2020 til og med 2024, kom etter 1.000 forsøk på å stanse ytringer.

«Ethvert tilfelle av sensur er en trussel mot studentenes muligheter til å delta i en fri utveksling av meninger og ideer, sier seniorforsker Logan Dougherty i FIRE.

Det er særlig to meningsområder som skaper protester ved amerikanske universiteter: rasespørsmål og krigen i Gaza. Og protestene kommer fra henholdsvis den politiske høyresiden og venstresiden. Rasespørsmålet var det viktigste protestgrunnlaget i den nevnte femårsperioden etter politidrapet på George Floyd i 2020, men dette spørsmålet ble overskygget av Palestina-konflikten etter at krigen i Gaza brøt ut i forbindelse med Hamas sitt terrorangrep på Israel 7. oktober i 2023. 

Når det gjelder rasespørsmål og George Floyd, er protestene kommet særlig fra venstresiden, rettet mot høyresiden. I forbindelse med Palestina-konflikten er protestene kommet mest fra den politiske høyresiden, rettet mot venstresiden. 

Straffetiltakene for studenter, som ytret seg i strid med universitetenes administrative regler, gikk på å bli suspendert fra studiene. Dette gjaldt 72 studenter eller studentgrupper. Av de som ble utvist fra universitetene, mistet 55 studiestøtten eller ble på annet vis utelukket fra lærestedet, og 19 andre ble utvist under det FIRE kaller uklare omstendigheter.

Sanksjonene mot studentene gjenspeiler de politiske motsetningene ved universitetene. Mot studenter som er med i organisasjonen «Studenter for rettferdighet i Palestina» (venstresiden), ble det iverksatt straffetiltak i 75 tilfeller. Mot studenter i organisasjonen «Vendepunkt for USA» (høyresiden) var det 65 sanksjoner, og mot «Universitets-republikanerne2 (høyresiden), 58 straffetiltak.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Ørjasæter om arbeidslivet: – Man får alltid litt lyst til å ligge med sjefen (+)

mest lest